REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai ketvirtadienį po pateikimo bendru sutarimu pritarė prezidento Valdo Adamkaus teikiamoms Teismų įstatymo pataisoms, kurios turėtų užtikrinti operatyvų, skaidrų, objektyviais bei vieningais kriterijais pagrįstą teisėjų atrankos procesą.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas siūlo įstatymu išplėsti jam galimybę iš didesnio kandidatų skaičiaus rinktis teismų vadovus.

REKLAMA

Projekte siūloma nustatyti, kad kandidatais į laisvas ar atsilaisvinsiančias apylinkės teismo, apygardos administracinio teismo, apygardos teismo pirmininko, pirmininko pavaduotojo, skyriaus pirmininko vietas yra laikomi visi atitinkamo teismo ar teismo skyriaus teisėjai, kurie iki Prezidento kanceliarijos nustatyto termino raštu neinformavo apie nesutikimą dalyvauti atrankoje.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką minėtų teismų vadovai renkami iš kandidatų, kurie pareiškia pageidavimą dalyvauti atrankoje.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo pataisas Seimui pateikusi prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė tvirtino, kad skiriant teismų pirmininkus, jų pavaduotojus, skyrių pirmininkus dažnai tenka rinktis iš vieno ar dviejų kandidatų.

„Mūsų praktika rodo, nesiregistruoja teisėjai. Mažuose teismuose yra vienas į vieną vietą, - Seime tvirtino patarėja. - Bandydavome įtikinėti per Teisėjų tarybą, skatindavome pratęsdami terminus, bet niekas nesiregistruodavo“.

Jos teigimu, kartais dokumentus atrankai pateikia senasis pirmininkas ir nuobaudų turintis kuris nors teisėjas. Tokiu būdu esą sudaromas konkurencijos įspūdis, nors realiai jos nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu įtarti iš patirties, kad yra susitarimai, susitaria, kad niekas nekandidatuos, o liks senasis pirmininkas. (...) Mažuose teismuose kandidatuoti naujam kandidatui yra didžiulis psichologinis barjeras“, - kalbėjo A.Rauličkytė.

Patarėja tvirtino, kad jos teikiamas siūlymas kilo iš pačių teisėjų.

Projekte taip pat siūloma supaprastinti atostogų suteikimo teismų pirmininkams procedūrą. Aukščiausiojo Teismo ir Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkams atostogas suteiktų prezidentas, o kitų teismų pirmininkams - atitinkamo aukštesnės pakopos teismo pirmininkas, teismo pirmininko pavaduotojui, skyriaus pirmininkui ir kitiems teisėjams - atitinkamo teismo pirmininkas.

Dabar prezidento leidimo atostogauti reikia visiems teismų pirmininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų