REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savivaldybė nedavė leidimo eitynėms už toleranciją

Sostinės savivaldybė pirmadienio vakarą nutarė neišduoti leidimo Žmogaus teisių stebėjimo instituto ir Lygių galimybių plėtros centro organizuojamoms eitynėms „Už Lietuvą – visiems“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS sakė Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas, pirmadienį posėdžiavusi savivaldybės komisija nepritarė minėtos akcijos rengimui kovo 11-ąją.

REKLAMA

Atsisakymas išduoti leidimą motyvuojamas tuo, kad policijos pareigūnai dėl kitų tuo metu sostinėje suplanuotų renginių neturėtų pakankamai pajėgų užtikrinti viešąją tvarką šios akcijos metu.

Pasak G. Tamošiūno, policija taip pat yra gavusi informacijos, kad per Žmogaus teisių stebėjimo instituto ir Lygių galimybių plėtros centro organizuojamas eitynes gali būti bandymų provokuoti neramumus. Tokius nuogąstavimus esą patvirtina internetinėje erdvėje pasirodę pranešimai.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtoje akcijoje, kuriai leidimo organizatoriai paprašė kovo 3 dieną, esą norėta „išreikšti paramą konstitucinėms Lietuvos vertybėms – demokratijai, žmogaus teisėms, pakantumui“, neleisti „kovo 11-osios pasisavinti radikalams, kurie mėgina įvesti tradiciją Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, paversti nacionalistų maršų diena“.

Pasak akcijos organizatorių, „patriotizmas ir juo labiau kovo 11-oji negali būti tapatinami su ksenofobija, nacionalizmu ir kitokiu nepakantumu“.

Akcija turėjo prasidėti 14 val. prie Katedros, jos dalyviai Gedimino prospektu būtų ėję iki Seimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidimo akcijai negavę visuomenininkai savivaldybės sprendimą žada skųsti teismui. Vilniaus savivaldybę jie kaltina užvilkinus eitynių laiko derinimo procedūrą, apie atsisakymą raštiškai neinformavus organizatorių prieš 48 valandas.

Tuo metu kita organizacija Lietuvai minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną sostinės savivaldybės sprendimu galės rengti eitynes. Tai Lietuvių tautinis centras (LTC), pasisakantis už imigracijos stabdymą, visuotinį karinį paruošimą bei už tai, kad būtų panaikinta laisvės atėmimo bausmė dėl tautinės nesantaikos kurstymo.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybė šioms eitynėms leidimą išdavė. Eisenai nuo Sereikiškių parko leista žygiuoti Gedimino prospektu iki Lukiškių aikštės, nuo kurios eitynių dalyviai išsiskirstys grupelėmis ir rinksis į koncertą „Forum Palace“.

LTC tarybos narys Eugenijus Skrupskelis BNS praėjusią savaitę aiškino, kad pagal leidimą akcijoje gali dalyvauti iki 400 žmonių, laukiama svečių iš kaimyninių šalių. Jo teigimu, LTC šiemet ėmėsi iniciatyvos, kad kasmet vykstantis žygis būtų „įteisintas ir oficialus“.

„Viskas iki šiol būdavo suvedama į mįslingą fašizmą, kai paprasčiausiai žmonės nori parodyti savo patriotizmą“, – sakė A. Skrupskelis. Jo teigimu, žygyje numatoma demonstruoti tik tautinę simboliką, „jokiu būdu“ nebus tautinę nesantaiką ar diskriminaciją kurstančių elementų.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybė tikina, jog šiemet skustagalviai leidimu eitynėms susirūpino pirmieji, o jų bausti prevenciškai ir leidimo neišduoti esą yra neteisėta.

1990 m. kovo 11 d. Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, kuriame rašoma, kad atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suverenių galių vykdymas ir Lietuva nuo šiol yra nepriklausoma valstybė.

Kovo 11-oji Lietuvoje švenčiama kaip Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų