• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė vakar pritarė premjero sudarytos darbo grupės pasiūlymams dėl maisto produktų apskaitos turgavietėse sugriežtinimo. Pasiūlymuose atsisakoma idėjos versti prekiautojus įsigyti kasos apartus.

REKLAMA
REKLAMA

Smulkiųjų verslininkų pritarimą gavusi tvarka įsigalioti turėtų nuo balandžio 1-osios.

„Esminis siūlymas - patvirtinti Turgaviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisykles. Būtent jos, o ne kasos aparatai užtikrins griežtą mėsos produktų ir skerdenos apskaitą, dėl kurios pastaruoju metu buvo kilęs didžiulis ažiotažas ir ketinta prekeivius priversti įsigyti kasos aparatus, kurie tėra pinigų, o ne produkcijos apskaitos priemonė“, - sakė darbo grupės veikloje dalyvavęs Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininko pavaduotojas Donatas Botyrius.

REKLAMA

Anot jo, turguose atsiras atsakingo asmens pareigybė. Šis turgaus administracijos atstovas bus atsakingas už produkcijos apskaitą, turės užtikrinti, jog prekyvietėje laikomasi minėtų taisyklių. Šio asmens telefonas bus skelbiamas aiškiai matomoje turgavietės vietoje, ir pirkėjai iškilus mažiausioms problemoms, pavyzdžiui, prekiautojui neišrašius kvito, kai bus paprašyta, galės kreiptis į jį. Iki šiol žmogus tokiu atveju turi kreipti į kitas kontroliuojančias institucijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsiras dviguba šviežios mėsos ir jos produktų apskaita. Ties turgavietės vartais atsakingas asmuo turės sutikrinti prekiautojo sąskaitas faktūras ir produkcijos kiekį. Visa tai turės būti užregistruojama žurnale, kuris bus laikomas šio asmens kabinete. Analogišką žurnalą turės pildyti ir prekiautojas. Be to, numatoma, kad buhalterinės apskaitos žurnalą prekeivis maisto produktais turės pildyti kiekvieną dieną, o ne kartą per mėnesį, kaip yra iki šiol“, - pasakojo D. Botyrius.

Jis yra įsitikinęs, kad naujasis kontrolės mechanizmas bus efektyvus. Esą ir Finansų ministerijos atstovai patikino, jog jiems šių taisyklių užteks, kad būtų galima fiksuoti realias prekeivių pajamas ir prireikus daryti patikrinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsakingas turgavietės asmuo tikrai nebus suinteresuotas piktnaudžiauti savo padėtimi, nes jam ir prekeiviui grės nemažos baudos“, - mano asociacijos atstovas.

Naujovė yra ir tai, kad turgaus prekeiviai privalės turėti kortelę su nuotrauka, verslo liudijimo numeriu ir kita informacija. Šalia parduodamų produktų turės būti nurodytas gamintojas.

„Siekiame, kad būtų nurodyta ir žaliavos kilmės šalis, nes dabar netrūksta atvejų, kai Lietuvos gamintojai naudoja Lenkijoje ar dar kitose šalyse užaugintų gyvulių mėsą“, - teigė pokalbininkas.

REKLAMA

25 proc. turgavietės vietų turės būti rezervuota lietuviškai žemės ūkio ir maisto produkcijai. Anot D. Botyriaus, Klaipėdai tai nėra labai aktualu, tačiau lenkiška mėsos produkcija yra užkariavusi Kauno ir Vilniaus turgavietes. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šalies turgavietėse parduodama maždaug 10 proc. visos į Lietuvą importuojamos mėsos.

Taisyklės galios iki liepos ir jei šiuo periodu išryškės kokios klaidos ar netikslumai, jos bus tobulinamos.

„Tvarka bus labai griežta, bet kito kelio nėra, kad nebūtų visokių spekuliacijų“, - sakė D. Botyrius.

REKLAMA

Pokalbininko teigimu, Finansų ministerija iki balandžio 1 d. parengs Vyriausybei pasiūlymus dėl savanoriško kasos aparatų naudojimo turgavietėse skatinimo. Taip pat ši ministerija ruošia įstatyminių aktų pakeitimus, kurie uždraus prekių perpardavinėjimus tarp asmenų, vykdančių individualią veiklą. Jie įsigytas prekes galės parduoti tik galutiniam vartotojui, o ne kitam patentininkui.

Vyriausybė pavedė Žemės ūkio ministerijai kartu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba skubos tvarka parengti ir patvirtinti teisės aktus, reikalingus ūkininkų turgavietėms įteisinti. Žadama, kad ūkininkams, prekiaujantiems savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais, bus maksimaliai supaprastinti reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar reikia sutvarkyti daržovių ir vaisių prekybą, nes daug šių produktų realizuojama per lauko prekybą, kur nėra normalios apskaitos. Taip pat siūlėme Ūkininkų sąjungai įsivesti tvarką, kad turguose prekiautų tik tikri ūkininkai - dabar yra daug asmenų, turinčių ūkininkų pažymėjimus, bet neužsiimančių žemės ūkio veikla“, - sakė Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininko pavaduotojas.

Martynas Vainorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų