REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo kontrolierius-įstaigos vadovas Romas Valentukevičius, išnagrinėjęs skundą dėl Lietuvoje iki šiol nerealizuotos galimybės pakeisti lytį, pripažino jį pagrįstu ir dar kartą paragino sveikatos apsaugos ministrą Algį Čapliką greičiau spręsti šią problemą. R. Valentukevičius ragina pateikti siūlymus, kurie leistų ateityje išvengti žmogaus teisių pažeidimų, Lietuvai gresiančių Europos žmogaus teisių teismo priteistomis išmokėti piniginėmis kompensacijomis, kurias tektų sumokėti iš visų šalies mokesčių mokėtojų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar 2001 m. Civiliniame kodekse įtvirtinta teisė keisti lytį iki šiol nėra reglamentuota Lietuvos teisinėje sistemoje, t.y. valstybėje neveikia joks teisės aktas, kuris nurodytų, kaip ši teisė galėtų būti realizuota. Todėl būtų jau pats laikas imtis šią problemą spręsti, nes vis dar išlieka precedentas naujiems skundams dėl pažeidžiamų žmogaus teisių atsirasti ir ne tik Lietuvoje, bet ir Europos žmogaus teisių teisme“, – susidariusią padėtį komentavo R. Valentukevičius.

REKLAMA

Praėjusių metų rugsėjį Strasbūre įsikūręs Europos žmogaus teisių teismas konstatavo, jog Lietuva pažeidė transseksualės L., norinčios tapti vyru, teises į privatumą ir įpareigojo per tris mėnesius nuo galutinio sprendimo įsigaliojimo dienos (praėjusių metų kovo 31-osios) Lietuvoje priimti Lyties keitimo įstatymą. Lietuva transseksualei L., įpareigota Europos žmogaus teisių teismo sprendimo, jau sumokėjo 45 tūkstančius eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo kontrolierius apgailestauja, kad terminas jau seniai baigėsi, tačiau įstatymas iki šiol nėra priimtas, taip pat nėra ir apsisprendimo dėl Civiliniame kodekse įtvirtintos nuostatos „Teisė pakeisti lytį“. „Išlieka reali grėsmė, kad ir kiti asmenys, kurių teisėti lūkesčiai yra pažeidžiami, gali skųsti Lietuvą ir prisiteisti dideles pinigų sumas“, – teigė R. Valentukevičius.

Be to, dėl nesureguliuotos teisinės bazės, pakeitus lytį kurioje nors užsienio valstybėje, Lietuvoje neįmanoma gauti naujų dokumentų – gimimo liudijimo, paso ar vairuotojo pažymėjimo – kuriuose būtų nurodoma ne buvusioji, o esama lytis. „Šitaip yra pažeidžiami piliečių teisėti lūkesčiai, kurie virsta nepagrįstais, o valstybė sulaukia vis daugiau pretenzijų dėl transseksualių žmonių teisų į privatų gyvenimą, kokybišką gydymą, judėjimo laisvę ar pripažinimą“, – tvirtino Seimo kontrolierius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų