• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės atkūrimo dienos proga Lietuvos ordinais ir medaliais apdovanota maždaug 60 Lietuvos ir užsienio šalių piliečių. Vasario 16-ąją šešiems asmenims įteikti ir Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikindamas apdovanotuosius, prezidentas Valdas Adamkus išskyrė po mirties ordiną gavusį tikinčiųjų teisių gynėją, pasipriešinimo sovietiniam režimui dalyvį arkivyskupą Mečislovą Reinį.

REKLAMA

„Šis Dievo tarnas tvirtai laikėsi prisiimtų ganytojo pareigų ir iki pat mirties Vladimiro kalėjime drąsiai stovėjo tikėjimo, žmogiškumo ir krikščioniškosios pagarbos bei meilės sargyboje. Nuoširdžiai tikiu, kad pradėtas arkivyskupo M.Reinio kanonizacijos procesas dar labiau sutvirtins Lietuvos žmonių dvasią ir tikėjimą bei stiprins mus pasirinktame laisvės kelyje“, - sakė prezidentas.

Savo kalboje jis taip pat paminėjimo prokurorą Gintarą Sereiką ir visuomenės veikėją Galiną Starovoitovą. „Jie buvo nužudyti, nes sąžiningai ir be kompromisų atliko savo pareigą ir gynė savo įsitikinimus: kovojo su korupcija, siekė įtvirtinti demokratinio gyvenimo principus, idealus ir vertybes“, - pabrėžė V.Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

1953 metais tremtyje miręs M.Reinys ir 1999 metais dėl savo tarnybinės veiklos ir kovos su organizuotu nusikalstamumu nužudytas G.Sereika po mirties apdovanoti Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi, buvusi Rusijos Valstybės Dūmos deputatė, partijos „Demokratinė Rusija“ lyderė, Lietuvos nepriklausomybės siekių rėmėja ir Lietuvos interesų gynėja G.Starovoitova - šio ordino Komandoro kryžiumi.

Rusijos demokratinių jėgų atstovė buvo nužudyta 1998 metais Sankt Peterburge, savo namo laiptinėje. Teisėsaugos pareigūnai išaiškino žmogžudystės organizatorių ir vykdytoją, jie nuteisti kalėti ilgiau nei 20 metų. Tačiau nužudymo užsakovas liko neišaiškintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Adamkus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Didžiuoju kryžiumi apdovanojo Europos Tarybos generalinį sekretorių Terry Davis, ordino ,,Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi lietuvybės puoselėtoją, kunigą prelatą, filosofą, buvusį ilgametį lietuvių savaitraščio „Tėviškės žiburiai“ redaktorių Praną Gaidą-Gaidamavičių ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovą bei vyriausiąjį dirigentą Gintarą Rinkevičių.

Ordino ,,Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius įteiktas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriui Romualdui Boreikai ir Talino universiteto rektoriui Reinui Raudui.

REKLAMA

Tarp maždaug 60-ties apdovanotųjų taip pat yra Nepriklausomybės akto signataras, dailininkas tapytojas Vytautas Kolesnikovas, JAV ambasados Baltarusijoje laikinasis reikalų patikėtinis, Lietuvos ir JAV dvišalių santykių puoselėtojas Jonathanas Moore, gydytojas, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų direktorius sveikatos politikai, Lietuvos širdies asociacijos prezidentas, biomedicinos mokslų daktaras Pranas Šerpytis, poetas, vertėjas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Antanas Jonynas, Šiaurės Ministrų Tarybos biuro Lietuvoje direktorius Teppo Kalevi Heiskanenas, fotografijų albumo „Neregėta Lietuva“ autorius Marius Jovaiša.

REKLAMA

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais „už drąsą, sumanumą ir ryžtą gelbstint žūvančius žmones“ buvo apdovanotas bendrovės „Ramvida“ vadybininkas Saulius Derilovas, pernai birželį išgelbėjęs du paauglius, skendusius dervos tvenkinyje, bendrovės „Juralvis“ vairuotojas Egidijus Jocys, pernai spalį iš gaisro išgelbėjęs vyrą, Klaipėdos krepšinio klubo „Neptūnas“ žaidėjas Osvaldas Kurauskas, pernai spalį išgelbėjęs tvenkinyje skendusius mažametį berniuką ir vyrą.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius taip pat įteiktas Tauragės „Šaltinio“ pagrindinės mokyklos moksleivei Rovertai Leskauskaitei, pernai rugpjūtį padėjusiai iš gaisro gelbėti Tauragės vaikų globos namų „Šaltinėlis“ auklėtinius, bendrovės GRIFS AG saugos tarnybos apsaugos darbuotojui Volodiai Piragiui, kuris pernai birželį išgelbėjo upėje skendusį vyrą ir Kretingos miškų urėdijos Lenkimų girininkijos girininko pavaduotojui Arūnui Samoškai, kuris vasarą išgelbėjo tvenkinyje skendusią mergaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų