• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl Seimo nario Artūro Zuoko teisinio imuniteto panaikinimo turėjo kreiptis prokurorai. Teismo nurodymas tai padaryti rodytų teisėjų šališkumą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai antradienį BNS sakė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Jonas Prapiestis.

„Teismas pats negali kreiptis, tai rodytų išankstinę jo poziciją byloje, atrodytų lyg teismas jau yra nusprendęs apsunkti teisiamojo padėtį ir griežtinti jam bausmę“, - teigė J.Prapiestis.

REKLAMA

Be to, anot jo, teismas tik išnagrinėjęs bylą ir viską įvertinęs gali pasakyti, ar reikia perkvalifikuoti teisiamojo veiką, ar ne.

„Teismas nusprendė teisingai“, - tvirtino LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas.

Kita vertus, jis sutiko, kad teismuose gyvuoja skirtinga praktika tokiais atvejais. Kai kurie apylinkės ir apygardos teismai patys yra nurodę arba davę leidimą prokurorams kreiptis į Seimą dėl teisiamų parlamentarų imuniteto panaikinimo. Tokia praktika, pavyzdžiui, taikyta Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho ir buvusio jo pavaduotojo Vytauto Gapšio atveju.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad šiais klausimais reikėtų Konstitucinio Teismo išaiškinimo. Jeigu aš būčiau nagrinėjęs šią bylą, būčiau nusprendęs kreiptis į Konstitucinį Teismą“, - sakė J.Prapiestis.

Jis priminė, kad panašių keblumų kyla ir dėl kandidatų, kurie turi būti teisiami, bet tapę kandidatais įgyja teisinę neliečiamybę.

J.Prapiestis atsisakė svarstyti, ar A.Zuoko atžvilgiu byla būtų atnaujinta, jeigu būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė.

LAT antradienį paskelbė, kad nenagrinėjo prokuroro prašymo sugriežtinti bausmę buvusiam sostinės merui A.Zuokui, nes šis turi parlamentaro imunitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak LAT, A.Zuoko nusikalstamos veikos kvalifikavimo, kuriuo Vilniaus apygardos teismas jį pripažino kaltu pasikėsinus papirkti tuometinės Vilniaus tarybos narį Vilmantą Drėmą, negalima keisti, nes liberalcentristų lyderis šiuo metu yra Seimo narys, turintis teisinę neliečiamybę.

Tuo metu kitų kaltinamųjų - verslininkų Andriaus Janukonio ir Dariaus Leščinsko - veika buvo perkvalifikuota. Teismas pripažino, kad jie ne kėsinosi, o papirko V.Drėmą.

Be to, A.Janukonis dar įvardytas kaip nusikaltimo organizatorius.

2008 metų kovo 20 dieną Vilniaus apygardos teismas A.Zuoką, A.Janukonį ir D.Leščinską pripažino kaltais dėl pasikėsinimo papirkti V.Drėmą. Jiems buvo skirtos baudos.

Prokuratūra siekė, kad A.Zuokas būtų pripažintas kaltu V.Drėmos papirkimo, o ne kėsinimosi papirkti. Prokurorai taip pat siekė padidinti baudą iki 18 500 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų