• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pirosmani“ parodoje 10-tūkstantasis lankytojas

Lietuvos dailės muziejaus darbuotojai džiaugiasi, jog paroda „Pirosmani“, šiuo metu eksponuojama Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4), sulaukė išskirtinio visuomenės dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

Parodą jau aplankė Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus, Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.

REKLAMA

Kiekvieną dieną parodos sales užplūsta ekskursijos ir pavieniai lankytojai, edukacinėse programose dalyvaujantys vaikai ir jaunimas. Kiek daugiau nei per mėnesį parodą aplankė dešimt tūkstančių lankytojų. Siekiant įprasminti šį gražų skaičių, vasario  6 dieną, penktadienį, buvo apdovanota 10-tūkstantoji lankytoja, kuria tapo studentė Giedrė Valčiukaitė. Šia išskirtine proga Giedrę pasveikino Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys. Taip pat buvo įteiktos ir parodos generalinio rėmėjo „BTA draudimas“ dovanos.

REKLAMA
REKLAMA

10-tūkstantoji lankytoja Giedrė yra iš Kėdainių, šiuo metu studijuoja Vilniaus kolegijoje, menų fakultete, jos specialybė – pramoginis scenos menas. Šioje parodoje Giedrę lydėjo kurso draugės Lina Kulnytė ir Irena Sabinskaitė. Aplankyti parodą studentėms rekomendavo jų dėstytoja, režisierė Ramunė Kudzmanaitė. Giedrė pasakojo, kad pokalbis su dėstytoja ir kurso draugais apie E.Nekrošiaus spektaklį „Pirosmani, Pirosmani“ paskaitose dar labiau sužadino norą pamatyti dailininko darbus. Mergina mėgsta lankytis parodose, nors specialiai menų nestudijuoja. Parodos ją įkvepia ir visi matyti vaizdai, patirti įspūdžiai tampa impulsais saviraiškoje bei kūryboje. Įdėmiai apžiūrėjusi Pirosmanio tapybos darbus, mergina išskyrė jai labiausiai patikusį kūrinį, kuriame vaizduojama aktorė Margarita. Dalindamasi įspūdžiais, Giedrė pasakojo, kad ją nepaprastai sužavėjo iš paveikslo sklindanti šiluma ir vidinis moters žavesys. Taip pat lankytoja paminėjo, kad visa paroda alsuoja spalvinga gruzinų kultūros dvasia, apčiuopiamu nuoširdumu ir gyvybe, o patirtus jausmus sunku nusakyti žodžiais. Giedrė nuoširdžiai džiaugėsi ir paroda, ir dovanomis, ir ypatingu aplinkinių dėmesiu, juk ji – būsima aktorė.



Trumpai apie „Pirosmani“ parodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niko Pirosmanašvili (Pirosmani) meno kūriniai yra viena iš svarbiausių ir reikšmingiausių Gruzijos kultūrinio paveldo dalių. Pasaulinį pripažinimą pelnęs dailininkas Niko Pirosmani (1862-1918) buvo apdovanotas unikaliu pasaulio matymu, jo vientisumo ir sintezės suvokimu. Jo darbuose atskleidžiama žmonių, gyvūnų ir daiktų įvairovė. Šiam menininkui gyvenimas ir menas, menas ir žmogus yra neatsiejamos sąvokos: jo mąstymą suformavo mitologija. Anot Grigol Robakidzes, “bevardė egiptietiška freska, afrikietiškas stabas ar vaza iš Kretos: Pirosmani darbai turėtų būti priskirti šiems meno kūriniams, nes tik tokiu būdu juos galima tikrai suprasti... Pamatę Pirosmani kūrybą, patikėsite Gruzija...“

REKLAMA

N. Pirosmani visuomet buvo artimas Gruzijos kultūrai ir menui ir puoselėjo savo šalies „kultūrinę atmintį“. Šiam menininkui svarbiausi buvo šiuolaikinio visuomeninio gyvenimo vaizdiniai, kasdienį gyvenimą iliustruojantys nuotraukų personažai bei senojo Tbilisio veidas.

Pirosmani vardas jau seniai yra žinomas visame pasaulyje. Nuolat augantis susidomėjimas šiuo savamoksliu menininku parodo nenykstančią Pirosmani kūrybos vertę.

Parodoje eksponuojami 35 svarbiausi N.Pirosmani kūriniai pristato visą dailininko kūrybą, jau rodytą Vokietijoje, Šveicarijoje Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Japonijoje, Ukrainoje, Turkijoje. Paroda Vilniaus paveikslų galerijoje veiks iki gegužės 31 dienos.

Išsamiai paroda pristatoma www.ldm.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų