• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


JAV prezidento Barako Obamos pasiūlymas iki 500 tūkst. dolerių apriboti valstybinės paramos dydį vyriausiųjų vadovų kompensacijų išmokoms rado atgarsį Prancūzijos prezidento Nicola Sarkozy širdyje.

REKLAMA
REKLAMA


Televizijos eteryje pristatydamas savo 360 mlrd. eurų paramos bankams programą prezidentas negailestingai sukritikavo investicinių kompanijų paskatų sistemą, rašo „Financial Times".

REKLAMA


Mane šokiruoja bonusų sistema, taikoma bankų bosams, - pareiškė Sarkozy. - Turime tai pakeisti." Prancūzijos prezidentas pasisakė už griežtą limitą kompanijų ir bankų, gaunančių valstybės paramą, išmokoms vadovybei. Jis mano, kad Prancūzija apsieis be „geriausių vadovų" ir be sistemos, skatinančios prekybininkus nepagrįstai rizikuoti.


Laikraštis pažymi, kad Sarkozy savo nepasitenkinimą išreiškė iškart po JAV prezidento analogiškos iniciatyvos. Tai, kad 18 mlrd. dolerių valstybės paramos buvo panaudota Volstryto bankų ir kompanijų vadovų bonusams, Obama pavadino gėdingu faktu. Dabar JAV metinės išmokos vadovams, kurių bankai ar kompanijos gauna valstybės paramą, neviršys 500 tūkst. dolerių. Prezidento žingsnis sukėlė smarkų bankų nepasitenkinimą.

REKLAMA
REKLAMA


Kai kurie bankai ir finansinio sektoriaus kompanijos pareiškė, kad geriau atsisakys valstybės pinigų, nei įves apribojimą paskatų ir kitų kompensacijų išmokoms. Didelių bonusų sistema - tai darbo pagrindas Volstryte, todėl kompensacijų sumažinimas gali iš bankų ir kompanijų atimti geriausius specialistus.


Bankas Goldman Sachs (ISIN US38141G1040), vienas iš finansinio sektoriaus lyderių, ketvirtadienį pareiškė, kad planuoja grąžinti valstybei 10 mlrd. dolerių, gautų išpirkti bloguosius aktyvus. Kito Volstryto „flagmano" - banko JP Morgan (ISIN US46625H1005) vadovas Jamie‘s Daimonas pareiškė, kad jo bankas po gautos iš valstybės 25 mlrd. dolerių paramos dar kartą neketina kreiptis pagalbos ir įstatinio kapitalo daugiau nedidins.


Tačiau Sarkozy problema - kitokia. Jo 360 mlrd. dolerių bankų sistemos paramos planas yra aršiai kritikuojamas dėl to, kad pinigus norima skirti ne namų ūkių vartojimo skatinimui, o bankininkų palaikymui. Be to, Prancūzijos vyriausybė jau aktyviai dirba su paramą gaunančiais bankais. Jie verčiami mažinti išmokas vadovybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų