REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs JAV viceprezidentas Dickas Cheney pareiškė, kad egzistuoja labai didelė tikimybė, jog teroristai artimiausiais metais pamėgins surengti prieš JAV nukreiptą branduolinę arba cheminio ginklo ataką, skelbia „Politico“. D. Cheney teigimu, prezidento Baracko Obamos administracijos politika tik lems tai, kad teroristų bandymas bus sėkmingas. Be to, buvęs viceprezidentas netiesiogiai perspėja ES šalis, kad Gvantanamo kalėjime liko kalėti tik patys pavojingiausi kaliniai. Tad juos priimti būtų itin pavojinga.

REKLAMA
REKLAMA

Duodamas interviu, D. Cheney gynė George'o W. Busho sprendimą įsteigti Gvantanamo kalėjimą ir naudoti kankinimus tardant ten kalinamus įtariamus teroristus.

REKLAMA

Jo teigimu, B. Obama turi atsisakyti savo siekio pakeisti ligšiolinę G. W. Busho politiką arba JAV susidurs su milžiniška grėsme saugumui. „Kai yra žmonių, kurie yra labiau suinteresuoti skaityti teises „Al Qaeda“ teroristams nei ginti JAV nuo žmonių, kurie gali daryti bet ką, kad nužudytų amerikiečius, tada aš nerimauju“, – teigė D. Cheney.

Buvusio JAV viceprezidento teigimu, valstybės saugumo užtikrinimas yra „kietas, purvinas ir bjaurus reikalas“. „Tai yra labai blogi žmonės. Mes nelaimėsime kovos, jei atsuksime kitą skruostą“, – apie kovą su terorizmu pareiškė D. Cheney.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pacitavo ataskaitas, kuriose teigiama, kad mažiausiai 61 iš Gvantanamo kalėjimo paleistas kalinys  grįžo prie teroristinės veiklos. D. Cheney teigimu, tai reiškia, kad apie 10 ar 11 proc. paleistų kalinių grįžta prie ankstesnės savo teroristinės veiklos.

Buvusio viceprezidento teigimu, dabar kalėjime likę 200 kalinių yra būtent patys pavojingiausi ir recidyvizmo laipsnis jų gretose bus žymiai didesnis. D. Cheney pavadino Gvantanamo kalėjimą būtina įstaiga ir pareiškė, kad ji veikia visiškai teisėtai, o pačiame kalėjime maistas ir elgesys su kaliniais yra žymiai geresnis nei daugumoje tų valstybių, iš kurių yra Gvantanamo kaliniai, kalėjimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Cheney teigia besibaiminantis, kad B. Obama vadovausis savo retorika ir paleis šiuos įtariamus teroristus iš Gvantanamo. Jo teigimu, naujoji prezidento administracija vadovaujasi naiviu mąstymu. „JAV neturi būti labai mylimos, jos turi būti gerbiamos. Kartais mus tai verčia imtis veiksmų, kurie kelia prieštaravimų. Aš iš viso nesu tikras, kuo tiki B. Obamos administracija“, – teigė D. Cheney. Jis pareiškė manąs, kad B. Obamos komandoje yra žmonių, kurie vadovaujasi principu: „Jei mes gražiai kalbėsime liaudžiai, vadinasi, viskas ir bus gerai.“ Buvęs viceprezidentas įsitikinęs, kad B. Obamos administracija į viską žvelgia pernelyg optimistiškai.

Vienas iš prieštaringiausiai vertinamų G. W. Busho komandos veikėjų teigia netrukus rašysiantis memuarų knygą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų