• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio popietę Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre surengti debatai apie galimybę ES šalyse priimti Gvantanamo kalinius, taip pat apie JAV CŽV vykdytą terorizmu įtariamų asmenų gabenimą per Europos šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma kalbėjusiųjų sveikino naujojo JAV prezidento B. Obamos pasiryžimą uždaryti Gvantanamo kalėjimą, tačiau ne visi pritarė jo kalinių priėmimui ES šalyse. EP nariai taip pat ragino iki galo ištirti įtarimus dėl neteisėto terorizmu įtariamų asmenų laikymo Europoje.

REKLAMA

Štai, pavyzdžiui, Čekijos ministro pirmininko pavaduotojas Europos reikalams Alexandr Vondra teigė, jog sprendimas uždaryti Gvantanamo kalėjimą ir atsisakyti abejotinos praktikos leis pagerinti ES ir JAV santykius. Jis taip pat padės sustiprinti transatlantinį bendradarbiavimą – ne tik kovojant su terorizmu, bet ir kitose srityse.

ES teisingumo komisaras Jacques Barrot teigė, jog Gvantanamo kalėjimo egzistavimas „pasitarnavo teroristams“, todėl jo uždarymas yra sveikintinas. Nors dar negauta oficialaus JAV prašymo, o ES kompetencija šioje srityje ribota, Sąjunga sieks laikytis bendros pozicijos dėl Gvantaname laikytų asmenų priėmimo, teigė komisaras.

REKLAMA
REKLAMA

2007 m. vasario 14 d. EP priimtoje rezoliucijoje konstatuota, kad JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) lėktuvai įvykdė daugiau kaip tūkstantį skrydžių Europos oro erdve, o slaptos terorizmu įtariamų asmenų kalinimo vietos galėjo būti įrengtos ir Europos šalyse.

Parlamentas taip pat sukritikavo kai kurių ES šalių pasyvumą šiuo klausimu. Šių metų vasario 19 d. Parlamentas numato priimti rezoliuciją, kurioje įvertins ES ir jos šalių atsaką į šias išvadas.

Kaip rašoma pranešime, šį trečiadienį Parlamentas balsuos dėl rezoliucijos, kurioje ES šalys raginamos „būti pasirengusios priimti Gvantaname laikomus asmenis“ siekiant sustiprinti tarptautinę teisę bei laikytis humaniškumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų