REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos aludarių asociacija (LAA) šiandien išplatino pareiškimą, kuriame griežtai kritikuojami pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodžiusi stipraus alkoholio gamintojų užsakyta informacija apie esą aludariams naudingą valstybės akcizų politiką.

REKLAMA
REKLAMA

Degtindariai skundžiasi diferencijuotu akcizų didinimu ir mėgina įrodyti, jog natūraliai fermentuotų gėrimų gamintojai ir pardavėjai sužlugdys jų verslą.

REKLAMA

„Nesinori svaidytis viešais pareiškimais, tačiau Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos viešųjų ryšių kampanija peržengė bet kokias ribas. Degtinės gamintojai netgi nesibodi pernai užfiksuotą alkoholio vartojimo mažėjimą vaizduoti kaip nacionalinę nelaimę. Deja, nelaimė yra kitur - oficialūs rinkos tyrimų bendrovių ir valstybės institucijų duomenys rodo tą patį - nepaisant nežymių pokyčių, stipraus alkoholio dalis vartojimo struktūroje Lietuvoje vis dar yra nenormaliai didelė", - pažymėjo LAA prezidentas Saulius Galadauskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, diferencijuotai didinami akcizai turėjo įtakos tam, kad degtinės pardavimai pernai mažėjo sparčiau nei alaus pardavimai.

Tačiau šios įtakos nereikėtų pervertinti, nes, panagrinėjus akcizų didinimo ypatumus, aiškėja kai kurie niuansai, apie kuriuos degtindariai apskritai nekalba. Pernai alaus akcizai didėjo 10 proc., o degtinės - 20 proc. Alaus akcizas nuo šių metų sausio buvo didinamas  10 proc. , o degtinės - 15. Tačiau, panaikinus akcizo lengvatas mažiesiems aludariams, šis mokestis pastariesiems didėjo net  120 proc., o natūralios fermentacijos sidrui akcizas didėjo 20 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai, kai smulkieji aludariai dar veikė turėdami lengvatą, visų daryklų alaus pardavimai mažėjo apie 5 proc. , o akcizo buvo surinkta 4 procentais daugiau. Etilo alkoholio pardavimai mažėjo 13 proc., akcizo buvo surinkta 5 proc. daugiau. Pernai sidro pardavimai, lyginant su 2007, nukrito net 25 proc., tad šiemet, padidinus akcizo mokesti 20 proc., tikėtinas dar didesnis sidro šuolis žemyn.

Skaičiuojant grynojo alkoholio litrais vienam gyventojui, stiprus alkoholis lengvai įveikia alų - atitinkamai 6,3 ir 5,2 litro. Rusijoje šis santykis siekia 3,7 ir 3,7 litro, o Vokietijoje alaus suvartojimas gerokai lenkia stiprų alkoholį - atitinkamai 5,5 ir 1,9 litro.

REKLAMA

„Skaičiai aiškiai rodo, kad Rusiją mes gerokai lenkiame ir bendru suvartoto alkoholio kiekiu, ir degtinės dalimi struktūroje, o Vakarų Europoje įprasti standartai mums nepasiekiami, nes ilgą laiką niekas jų ir nesistengė siekti“, -  pažymėjo S.Galadauskas.

„Aludariai prognozuoja, kad šiemet labiausiai nukentės maždaug 60 smulkių alaus daryklų, kurių dalis bus priversta užsidaryti.  O ir didžiosios daryklos išgyvena ne mažesnį sunkmetį, nei stipraus alkoholio  įmonės. Tačiau kai visiems sunku, nedora būtų skųstis ir verkšlenti dėl mažėjančių alkoholio pardavimų. Nelegali prekyba, itin suvešėjusi ir dėl naktinės prekybos draudimo, ženkliai mažina legalaus alaus pardavimus, todėl tikimės atsakingo požiūrio ir rimto darbo iš kontroliuojančių institucijų. Degtindarių teiginius apie galimybę papildomai iš aludarių surinkti dar 593 mln. litų, kuomet visos alaus pramonės apyvarta sudaro  750 milijonų, vertiname kaip absurdą ir visuomenės mulkinimą“, - teigė S.Galadauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų