REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėluojančių išmokų už žemę nesulaukiantys šalies ūkininkai jau skambina pavojaus varpais. Čia pat sėja, o nėra už ką nusipirkti geros kokybės grūdų, trąšų, susiremontuoti technikos, - rašo dienraštis „Vakaro žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Telšių rajone ūkininkaujanti Ingrida Šukienė neįsivaizduoja, iš kur reikės paimti pinigų žemei užsėti grūdais, trąšoms įsigyti, sugedusiai žemės ūkio technikai susiremontuoti. Ji jau seniai pateikusi paraišką gauti išmokas už 12 ha dirbamos žemės, tačiau pinigų laukia iki šiol.

REKLAMA

„Anksčiau tokias išmokas iki pavasario išmokėdavo, o šiemet nežinia kaip bus, - guodėsi ūkininkė. - O juk niekas už dyką neduos nei grūdų, nei trąšų. Be to, kuo arčiau sėja, tuo geros kokybės grūdai labiau brangsta. Ir trąšos - taip pat. Ūkininkai tik pažadais maitinami - jau tuoj išmokėsime, laukite. Pinigų kaip nėra, taip nėra“.

Anot jos, įdomu tai, kad miestiečiai, turintys žemės, bet jos nedirbantys, tokias išmokas jau gavo. O ūkininkai, kuriems pinigai kur kas reikalingesni, kažkodėl skriaudžiami.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei, kaip tvirtinama, trūksta tam pinigų, tegu Žemės ūkio ministerijos vadovai mažiau po užsienius laksto, brangių komandiruočių atsisako“, - pyko ūkininkė.

Kada patekės saulė?

Bronius Markauskas - Žemės ūkio rūmų pirmininkas:

Lietuvoje kol kas išmokėta tik trečdalis išmokų žemdirbiams. Situacija sudėtinga, nes Finansų ministerija neperveda tam pinigų. Krizė. Per posėdį Nacionalinė mokėjimų agentūra užtikrino, kad iki balandžio 30 dienos pinigai visiems ūkininkams bus išmokėti. Bėda ta, kad pirmiausia turi būti išmokėta Lietuvos dalis, ir tik po mėnesio bus pervesta iš Europos biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi žemdirbiai pinigų išties laukia kaip patekančios saulės.

Pirmenybė turi būti suteikta ūkininkams, o ne tiems, kurie žemės turi, bet jos nedirba.

Išmokos pagal grafiką

Kazys Starkevičius - Žemės ūkio ministras:

Kaip grafike numatyta, taip išmokos ir mokamos. Iki balandžio 1 dienos, tikimės, bus išmokėta visiems. Nebent kas tragiško atsitiktų. Tie, kurie pinigų dar negavę, galbūt klaidingai užpildė paraiškas ar vėliau jas pristatė. Mano žmona ūkininkė išmoką gaus paskutinė. Iš patirties pasakysiu - žemdirbiai, atsižvelgdami į sunkią šalies finansinę padėtį, irgi turėtų savo darbus labiau planuoti, dėl kreditų mokėjimo su bankais pasiderinti.

Problemų kilo ir dėl to, kad atėjęs į ministeriją radau apie 100 milijonų litų pradelstų mokėjimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų