REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Riaušių dalyvius nemokamai ginantys advokatai pareiškė, kad pagrindinis jų tikslas ginti Lietuvos žmones. Pasak advokatų, jie gins ne tik įtariamus riaušininkus, bet ir nukentėjusius mitingo dalyvius, taip pat policijos pareigūnus. Advokatai teigė palaiką teisėtai išrinktą Lietuvos valdžią, tačiau, neatlygintinai gindami įtariamus riaušių dalyvius, sieks pagelbėti jai suvokti, kad toli gražu ne viskas šalyje yra gerai.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia teisingumas

Šiandien į spaudos konferenciją susirinkę Lietuvos advokatai teigė nemokamai ginsiantys tiek sulaikytuosius dėl riaušių, tiek mitingo aukas. „Atkreipiu dėmesį į tai, kad advokatai yra pasiryžę ginti visus nukentėjusius mitinge, nepriklausomai nuo to, ar tai bus teisėsaugos pareigūnai, ar įtariamieji, ar kiti mitingo dalyviai. Tokiu savo sprendimu jie siekia užtikrinti demokratinį teisinį procesą visose būsimose bylose po sausio 16 d. įvykių“, – sakė Advokatų tarybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Montvydienė.

REKLAMA

Pasak I. Montvydienės, pagrindinis advokatų tikslas pasirūpinti, kad nenukentėtų nekalti asmenys, bei užtikrinti deramą jų teisių gynybą. Advokatė pridūrė, kad tokia iniciatyva ekonomiškai naudinga ir valstybei, nes pastarajai nebereiks samdyti gynėjų įtariamiems riaušių dalyviams.

Pasak advokatų, prie šios iniciatyvos jau prisidėjo per 30 advokatų, tačiau šis skaičius nėra galutinis, nes atsiranda vis daugiau palaikančių šią idėją, be to, kai kurie advokatai žada prisijungti vėlesnėse proceso stadijose.

REKLAMA
REKLAMA

Ginti, ginti ir dar kartą ginti

Advokatų tarybos pirmininkas dr. Leonas Virginijus Papirtis teigė, jog taryba nenori, kad būtų iškraipyta teisinga idėja. „Mes, advokatai, nepriklausome jokiai politinei jėgai ir neatstovaujame jokiai politinei partijai“, - teigė dr. L.V. Papirtis. Pasak jo, advokatai patys savarankiškai nusprendė paremti šią iniciatyvą be jokių nurodymų iš viršaus. „Esame laisvos profesijos žmonės“, - pridūrė jis.

Dr. L. V. Papirtis ir jam antrinę kolegos prašė netapatinti advokatų ir jų ginamųjų. Pasak jo, ne visi įtariami riaušininkai įvykdė nusikaltimą, dėl kurio jie yra kaltinami. Advokatas teigė, kad tai, ką Lietuvos valdžios atstovai ir policija vadina riaušėmis, iš tiesų tebuvo mitingas, kuris galbūt peraugo į riaušes, todėl negalima mitinguotojų tapatinti su riaušininkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, pagrindinis advokato tikslas yra „ginti, ginti ir dar kartą ginti“, kad įvyktų demokratiškas ir teisingas teismo procesas.

Pasak spaudos konferencijoje taip pat dalyvavusio advokato Rimo Andrikio, „žmonės ieško pagalbos ir tik nepriklausomas advokatas gali ją suteikti“.

Mato gilesnę problemą

Civilinių bylų advokatė Liudvika Meškauskaitė pabrėžė, kad advokatai remia teisėtai išrinktą Lietuvos valdžią ir nepritaria smurtui tiek iš vienos, tiek ir iš kitos pusės. Tačiau, pasak jos, tai, kad žmonės į langus mėtė akmenis ir niekas jų iš tos pačios minios nė nebandė sulaikyti, rodo, kad kažkas yra negerai ir valdžiai reikėtų į šią problemą pažvelgti giliau, o ne vien grasinti griežtomis bausmėmis.

REKLAMA

„Svarbu neiškreipti teisinės valstybės principo (...), kad žmonės nebūtų įvaromi į tam tikrą chaosą“, – sakė L. Meškauskaitė. Ji itin skeptiškai pasisakė apie valdžios ir žiniasklaidos vertinimus įtariamų riaušininkų atžvilgiu. „Mes esame kategoriškai prieš, kad žmones teistų žiniasklaida, kad juos teistų valdžia“, - savo poziciją dėstė advokatė.

Pasak jos, ši situacija ir kilusios riaušės parodo Lietuvos demokratijos nebrandumą.

Ne tik riaušininkus gina dykai 

L. Meškauskaitė tvirtino, jog šiandien sunku pasakyti, kiek finansinių nuostolių patirs riaušininkus nemokamai ginantys advokatai. Tai paaiškės tik pasibaigus teisminiams procesams.

REKLAMA

Konferencijoje dalyvavę advokatai tikino, jog tai nėra pirmas kartas, kai jie nemokamai teikia teisinę pagalbą.

„Jei matai, kad žmogus neišgali, pasiimi vieną ar kitą bylą. Nėra tokių metų, kad negintume už dyką. Juk tai advokato pareiga. Tačiau mūsų galimybės irgi ribotos - kiek galėsim atlikti darbo nemokamai, priklausys nuo to, kaip pajėgsim išlaikyti kontorą“, - aiškino L. Meškauskaitė. 

Advokatas Rimas Andrikis tvirtino, kad nemokamą teisinę pagalbą teiks ir toliau, jei tik tokia situacija kaip prie Seimo kilusios riaušės pasikartos. Anot jo, tai pirmas kartas, kai per aštuoniolika nepriklausomybės metų valdžia ir teisėsaugos institucijos prieš tautą panaudojo jėgą, kaltino sukėlus riaušes. 



Mokestis skurdina

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena iš priežasčių, paskatinusių advokatus teikti riaušininkams paslaugas už dyką, - bandymas atkreipti valdžios dėmesį į advokatams nepalankią mokesčių politiką.

Pagal dabartinę tvarką kas mėnesį advokato pažymėjimus turintys teisininkai privalo mokėti 783 litų mokestį į valstybės biudžetą, net jei minėtą laikotarpį dėl tam tikrų aplinkybių nedirbo. Išimtys negalioja ir ligos atveju. 

Būtent tokia mokesčių politika skurdina mažesniuose šalies miestuose dirbančius advokatus, kurių pajamos gerokai mažesnės nei didmiesčiuose gyvenančių ir visiems gerai žinomų advokatų, pažįstamų iš televizijos ekranų.

REKLAMA

Konferencijoje dalyvavusių advokatų duomenimis, nepakeldami finansinės naštos advokato praktika nebesiversti nusprendė daugiau kaip 30 jų kolegų. Kiti, norėdami pragyventi, bus priversti iš klientų prašyti didesnių honorarų.

****************************

Dėl riaušių prie Seimo policija buvo sulaikiusi 151 asmenį. Dalį jų, kurie riaušėmis neįtariami, pareigūnai baus už pasipriešinimą policijai ir viešosios tvarkos pažeidimą. Dėl riaušių įtarimai pateikti 32 mitingo dalyviams. Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas patenkino prokurorų prašymus ir leido suimti 15 iš jų. Šį sekmadienį keturi iš penkiolikos suimtųjų pasibaigus suėmimo terminui buvo paleisti, tačiau kaltinimai jiems nepanaikinti.

REKLAMA

Per sausio 17 d. mitingą kilus riaušėms, Seimo rūmų pastatuose išdaužta apie 30 langų stiklų, taip pat dužo netoliese esančio Gynėjų gatvėje įsikūrusio restorano stiklai, apgadinti dar keli Seimo apylinkėse esantys pastatai. Riaušininkai pridarė nuostolių už 233 tūkst. litų.


Lina Bušinskaitė ir Vitalija Kolisova

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų