• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyventojų optimizmas dėl ekonominės situacijos šalyje sumažėjo drastiškai ir pasiekė 2001 metų lygį, tačiau pesimizmo dugnas greičiausiai dar nepasiektas, vertindami naujo „Eurobarometro“ tyrimo rezultatus sako specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

Bus dar liūdniau

Tyrimas rodo, kad per artimiausius 12 mėnesių ekonominės situacijos pagerėjimo tikisi tik dešimtadalis lietuvių (Europos Sąjungos (ES) vidurkis - 15 proc.), o net 60 proc. teigia, kad metai bus blogesni. Geresnės namų ūkio finansinės padėties tikisi 16 proc. lietuvių (ES vidurkis - 18 proc.). Anksčiau tiek mažai optimizmo būta 2001 m. rudenį, kai šalis išgyveno Rusijos sukeltą ekonominę krizę, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Optimizmo lygis krinta drastiškai. Tikėtina, kad kitas tyrimas, kuris bus pavasarį, bus dar liūdnesnis. Gali būti, kad grįšime ir į 1999 metų lygį“, - vakar sakė sociologas dr. Mindaugas Degutis.

Palyginti su 2008 metų pavasariu, manančių, kad ekonominė padėtis Lietuvoje yra gera, pernai spalį, kai buvo atliekamas tyrimas, sumažėjo daugiau nei perpus - nuo 31 iki 15 proc. ES mastu pokyčiai nėra tokie smarkūs. Apklausos duomenimis, šeši iš dešimties gyventojų teigia, kad jiems sunku apmokėti visas sąskaitas mėnesio pabaigoje - per dvejus metus jų skaičius išaugo 5 proc.

Tyrimo autoriai dar išvadą, kad dar prieš pusmetį gyventojams problemos atrodė susijusios su verslu, finansų institucijomis, makroekonominiais rodikliais, o dabar visiems tapo akivaizdu: krizė tiesiogiai arba netiesiogiai palies visus. Anksčiau maniusieji, kad ateinantys metai bus blogesni tik šalies ekonomikai, dabar jau galvoja, kad ateitis bus sunkesnė ir jiems asmeniškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų