REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garbės donoro vardą siūloma suteikti ir kraują dar prieš atitinkamo įstatymo įsigaliojimą davusiems gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė liberalė Dalia Teišerskytė įregistravo pataisą, kuria siūloma, kad garbės donoro vardas būtų suteikiamas ir iki 1997 sausio 1-osios, kuomet įsigaliojo Kraujo donorystės įstatymas, kraują davusiems donorams.

REKLAMA

Garbės donoras, kuriam toks vardas suteikiamas ne mažiau kaip 40 kartų nemokamai davus kraujo ar 200 kartų - plazmos, pretenduoja į antrojo laipsnio valstybinę pensiją. Ji šiuo metu siekia 400 litų.

Pasak projekto iniciatorės D.Teišerskytės, įstatymo pataisa bus užtikrintas kraujo donorų lygiateisiškumas, nediskriminuojant donorų, kurie kraują davė dar iki 1997-ųjų, Kraujo donorystės įstatymo įsigaliojimo.

„Sprendimas buvo grindžiamas nuomone, jog iki tol buvusi donorystė buvo atlygintina. Bet aš nemanau, kad tai buvo atlyginimas - donoras gaudavo ar maisto kuponą, ar laisvą dieną. Šiuo metu yra tas pats, donorams, kurie duoda kraujo po 1997 metų, taip pat suteikiamos poilsio dienos, jie skatinami dovanomis, pakvietimais į renginius, kuponais į kavines. Pataisa panaikintų donorų, kraują davusių iki įstatymo įsigaliojimo, diskriminaciją“, - BNS antradienį sakė D. Teišerskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų