• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos styginių instrumentų ansamblis „Camerata Klaipėda“ išsirengė į kalėdinį turą po Lietuvą. Smuikininko Vilhelmo Čepinskio vadovaujamas kolektyvas klasikos gerbėjams parengė naują žavią programą.

REKLAMA
REKLAMA

Žiemos koncertų ciklą ansamblis skiria belgų kompozitoriaus, smuikininko ir dirigento Eugene Ysaye 150-osioms gimimo metinėms. Klasikinės muzikos svajomis su įvairių Lietuvos miestų žiūrovais dalijasi talentingoji pianistė Guoda Gedvilaitė, smuikininkas Džeraldas Bidva - vertinami ir laukiami įvairiose pasaulio koncertų salėse.

REKLAMA

Atsikūrė duetas

„Camerata Klaipėda“ jau aplankė Panevėžio, Birštono klausytojus. „Tikrai labai gerai sekėsi Panevėžyje“, - kitą dieną po pirmojo kalėdinio koncerto džiaugėsi LŽ kalbinamas stygininkų vadovas V.Čepinskis. Jam buvo ypač smagu po beveik penkerių metų vėl koncertuoti kartu su G.Gedvilaite. Pirmasis jų muzikinis susitikimas po ilgos pertraukos įvyko šiemet Birštone, kur drauge dalyvavo Pažaislio festivalio programoje. Iki tol bendradarbiauta labai glaudžiai: duetas daugkart muzikavo kartu, išleido ne vieną kompaktinę plokštelę. Tačiau kai smuikininkas 2004-aisiais subūrė „Camerata Klaipėda“ ansamblį, jį užgriuvo ne tik muzikiniai, bet ir administraciniai rūpesčiai. O Guoda per tą laiką įsikūrė Vokietijoje. Be to, abu susilaukė vaikelių ir muzikinis duetas iširo. „Bet atskirties laikas praėjo ir, manau, dabar vis dažniau koncertuosime kartu“, - vylėsi „Camerata Klaipėda“ vadovas. Ateinantį sekmadienį styginių ansamblis su solistais grįžta į uostamiestį ir klausytojus džiugins Klaipėdos koncertų salėje. Po savaitgalio „Camerata Klaipėda“ koncertuos Ukmergės kultūros centre, Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje ir Kaune, VDU Didžiojoje salėje.

REKLAMA
REKLAMA

Skambės dedikacija bičiuliui

Solistas D.Bidva anksčiau griežė Gidono Kremerio orkestre „Kremerata Baltica“, dabar yra šio kolektyvo koncertmeisteris. Su G.Kremeriu jis keliauja po pasaulį, atlikdamas kamerinę muziką - kvartetus, kvintetus. Nuo „Camerata Klaipėda“ gyvavimo pradžios D.Bidva buvo ansamblio koncertmeisteris. „Kai tik turi laisvesnio laiko, pabėgęs nuo kitų darbų, jis visuomet prisideda prie mūsų, grojame duetu“, - apie kolegą kalbėjo V.Čepinskis. Šįkart jie atliks paties D.Bidvos aranžuotus amerikiečių kompozitoriaus George‘o Gershwino kūrinius. „Camerata Klaipėda“ Žiemos koncertų cikle taip pat skamba prancūzų kompozitoriaus Ernesto Chaussono orkestrinė Koncerto smuikui, fortepijonui ir styginių kvartetui versija. Šį kūrinį kompozitorius dedikavo savo bičiuliui E.Ysaye.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draugystė su vaikaičiu

Antroje koncerto dalyje skamba Frederico Chopino „Andante spianato“ ir „Didysis Polonezas“, kurį atlieka G.Gedvilaitė ir orkestras. Taip pat Lietuvos klausytojai išgirs labai retai girdimą E.Ysaye Simfoninę poemą styginių orkestrui be bosų „Exil“. „Šį kūrinį esame gavę iš E.Ysaye vaikaičio, 85- mečio muzikanto Jacques Ysaye. Jis mums padovanojo ne vieną senelio rankraštį, taip pat yra man suteikęs teisę aranžuoti E.Ysaye kūrinius“, - sakė V.Čepinskis. Kalėdinio turo koncertuose dar skambės dviejų Niccolo Paganini „Kaprisų“ orkestrinės versijos. Susitikimus baigia, pasak ansamblio vadovo, neįprasta, tačiau itin įdomi muzika - moldavų liaudies šokis „Hora“. „Šį kūrinį mums atvežė moldavė smuikininkė Aliona Rachitchi“, - sakė V.Čepinskis. A.Rachitchi su „Camerata Klaipėda“ koncertuoja jau beveik trejus metus.

REKLAMA

Muzikuoti ir būti kartu

„Camerata Klaipėda“ prasidėjo nuo... pokalbio. Europarlamentarui Eugenijui Gentvilui smuikininkas atskleidė trokštąs suburti savo kolektyvą. „Truputį prisibijojau, nes žinojau, ką tai reiškia - atsakomybė, naujas posūkis mano gyvenime“, - LŽ pasakojo V.Čepinskis. Po kurio laiko Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius pasiūlė kolektyvui tapti Klaipėdos orkestru. Jo vadovas sako, kad tai ne savivaldybės ansamblis, nors ji ir skirianti lėšų kolektyvo reikmėms. Už jas „Camerata“ yra įpareigota atlikti kai kurias Klaipėdos miesto edukacines, koncertines programas ir garsinti Klaipėdos vardą Lietuvoje bei užsienyje. Muzikines ansamblio pajėgas sudaro 8 smuikininkai, 2 altininkai, 2 violončelininkai ir kontrabosininkas. „Jei atliekame baroko muziką, prisideda klavesinas, - sakė vadovas. - Subūriau ansamblį, kuriame kiekvienam smagu būti ir muzikuoti.“ Tai - tarptautinis kolektyvas. Čia pasikeisdami ir pavaduodami vienas kitą groja įvairių Lietuvos miestų muzikantai, taip pat virtuozai iš Švedijos, Rusijos, Moldovos.

Mindaugas Klusas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų