• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio moterų pataisos namuose ir šiemet valgykloje bus bendras Kūčių stalas kartu su monsinjoru Juozapu Antanavičiumi. Tik ne visos nuteistosios prie jo sės. Kelios Kalėdas sutiks uždarytos baudos izoliatoriuje, naujokėms ruoštis Kūčioms neleis graužatis dėl namuose vienų paliktų vaikų ir artimųjų, narkomanės suks galvas, kaip šventėms prasimanyti kvaišalų.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio moterų pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Ovidijus Burkauskas teigia, kad moterys jau repetuoja šventinės programos numerius. Talentų nelaisvėje netrūksta, repeticijos vyksta klube ir sekcijose, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Dabartinio Seimo pirmininko Arūno Valinsko prieš keletą metų kalėjime organizuoto konkurso „Mis nelaisvė“ antrosios vietos laimėtoja, talentų konkurse traukusi dainą su Gyčiu Paškevičiumi, į pataisos namus po konkurso spėjo sugrįžti jau du kartus. Alytiškė Inga ir vėl dainuoja už grotų.

Amnestijos laukia labiau nei Kalėdų

„Zonoje“ jau matyti šventinių akcentų. Iš popieriaus užgimsta kalėdiniai angelai, ant langų prilimpa popierinės snaigės. Tik pasimatymų kambariai vis dar tušti. Artimieji nevažiuoja. Dėl sunkmečio dalis šiemet nebeišgalės atvykti, kiti pasirodys prieš pat šventes. Tikimasi, kad ir šiais metais Česlovas Stonys į pataisos namus pasimatyti su mamomis atveš vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisos namų psichologė Rasa Stočkutė teigia, kad turinčiosios namus ir šeimas prieš Kalėdas ima nerimauti. Tos, kurios nuteistos pirmą kartą ir dar turi sąžinę, jaučia kaltę dėl padarytų nusikaltimų. Moterys tvirtina, kad sąžinė neleidžia joms ateiti ir kolonijoje sėsti prie bendro Kūčių stalo, be vaikų, be artimųjų, ne savo namuose. Per pirmąsias Kalėdas moterys dažniausiai net savo kambariuose neruošia Kūčių valgių, tačiau kuo ilgiau nelaisvėje būna, tuo labiau prisitaiko, bando prašviesinti savo buvimą pataisos namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per Kūčias pataisos namų valgykloje padengiamas bendras stalas, ant jo būna ir kalėdaičių, ir kučiukų, ir šventinių mišrainių su silke bei žuvimi. Kasmet pas nuteistąsias ateina monsinjoras Juozapas Antanavičius, prie stalo sėda ir tuo metu budintys kolonijos darbuotojai.

Kiekvienai nuteistajai Kalėdos suteikia ir trupinėlį džiaugsmo, nes baigiasi dar vieni nelaisvės metai.

Šiemet kitų metų laukimas pilnas vilties, kad Lietuvos tūkstantmečio proga bus paskelbta amnestija, kad teismai po jos paskelbimo suteiks lengvatų ir moterys išeis į laisvę.

REKLAMA

Skaudžiausias artimųjų nusigręžimas

Pataisos namų psichologei R. Stočkutei pagalbą nuteistosioms tenka teikti kasdien. Nerimas, depresijos apima dažniausiai dėl to, kad moterys nežino, kas vyksta jų namuose. Šimtą kartų atleidę dukrai, kuri vartojo narkotikus ir žadėjo pasitaisyti, bet nešė daiktus iš namų, vagiliavo, kol buvo sučiupta, nuteista ir atsidūrė nelaisvėje, artimieji to iškęsti nebegali. Dažniausiai jie nusigręžia nuo tos, kuri sulaužė ir jų gyvenimą, pamynė šeimos garbę.

Rajoniniame laikraštyje pamačiusi užuojautą mirus žmogui, kurio pavardė ir vardas yra tokie pat kaip jos tėvo, nuteistoji blaškosi, verkia ir nežino, ar užjaučiami bendrapavardžio artimieji, ar mirė jos tėvas. O gal jis tebėra gyvas? Apie brolių, močiučių mirtį nuteistosios neretai sužino, kai artimieji jau būna palaidoti.

REKLAMA

Jei ryšiai su namais nėra visiškai nutrūkę ir artimieji praneša, pataisos namų administracija išleidžia į laidotuves. Priklausomai nuo padaryto nusikaltimo sunkumo vienos išvyksta su antrankiais, kitos be jų. Visos išleidžiamos su palyda.

Įstatymai leidžia nuteistosioms suteikti net atostogų, tačiau jas gauna tik itin pavyzdingo elgesio, nesunkiai nusikaltusios moterys.

„Švęs“ izoliatoriuje

Praėjusį mėnesį pataisos namų prižiūrėtojai per kratas rado 15 mobiliųjų telefonų. Į „zoną“ jie patenka įvairiais būdais, tačiau dažniausiai įmetami per tvorą. Vos tik administracija sustiprina sargybą vienoje vietoje, telefonai ima skraidyti kitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mobiliojo telefono turėjimas, šiurkštus elgesys su prižiūrėtojais ar pasipriešinimas jiems, alkoholio ir narkotikų vartojimas pataisos namuose baudžiamas griežtai. Nuteistosios atsiduria baudos izoliatoriuje. Tik tris savaites jis buvo tuščias. Kelios nuteistosios jame praleis ir Kalėdas, mat už pražangą izoliatoriuje tenka atsėdėti 15 parų.

Pataisos namų direktoriaus pavaduotojas O. Burkauskas teigia, kad buvimas baudos izoliatoriuje kai kurių moterų visai negąsdina. Jos netgi džiaugiasi galėdamos pabūti vienumoje ir ramybėje.

REKLAMA

Sunkmetis tik laisvėje

Nuteistosios kol kas nejaučia ekonomikos nuosmukio. Jos gyvena aprūpintos kaip ir anksčiau. Iš 270 moterų nedirba net 194. Pusantro šimto nuteistųjų dirbti nenori. Geresnis maistas ir galimybė uždirbtus pinigus laikyti neliečiamoje sąskaitoje, kad galėtų pasiimti išeidamos į laisvę, nevilioja.

Pataisos namų vadovybė tvirtina, kad nuteistųjų valgiaraštis dėl šalį krečiančios krizės nepakito į bloga. Tačiau neseniai valgytojos pareiškė pretenzijų, esą joms patiekti balandėliai negražiai suvynioti, o žuvies kotletai neskanūs. Direktoriaus pavaduotojas O. Burkauskas teigia, kad nepasitenkinimas dėl žuvies kotletų kilo po to, kai valgykloje baigėsi lašišinių žuvų atsargos. Pripratus prie lašišinių, iš pigesnių žuvų iškepti kotletai išprovokavo nepasitenkinimą.

REKLAMA

Kiekviena, net ir nedirbanti, nuteistoji kas mėnesį gauna 39 litų pašalpą. Dauguma ją išleidžia cigaretėms. Tenka labai taupyti ne tik rūkalams, bet ir kavai. Tačiau čia yra ir turtingų moterų. Jas tuoj pat apspinta tuntas patarnautojų.

Pataisos namuose esančiame siuvimo fabrike sunkmetis jau atnešė permainų. Darbo turi vos 25 moterys, nors anksčiau prie siuvimo mašinų palinkdavo 40-50. Nuteistosios siuva uniformas Kalėjimų departamento darbuotojams, drabužių paklausa menka. 40 moterų dirba ūkio brigadoje, triūsia valgykloje, valo patalpas ir teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likusios laiką stumia dykinėdamos. Pataisos namuose veikia net trys mokyklos, galima įgyti išsilavinimą, specialybę ir gauti diplomą. Beje, jame nebūna jokių užuominų, kad mokytasi nelaisvėje.

Pataisos namuose rūpinamasi nuteistųjų laisvalaikiu ir švietimu, vyksta daug renginių, tačiau jie nėra gausiai lankomi. Galima užsiiminėti joga, mokytis užsienio kalbų ir rankdarbių.

Nuteistosios, kurių sutuoktiniai taip pat atlieka bausmę, gali reikalauti ilgalaikių pasimatymų. Pataisos namų automobilis su vairuotoju ir prižiūrėtoju moteriškę iš Panevėžio nuveža į Alytų, vakare grįžta. Kitą dieną vėl važiuoja Alytun parsivežti damos, mat ilgalaikis pasimatymas trunka dvi paras.

Nuteistosios džiaugiasi, kad sunkmečio nelaisvėje dar nesijaučia. Kelios moterys po ilgalaikių pasimatymų pastojo ir laukiasi kūdikių. Kai pagimdys, mažyliai iki trejų metų augs pataisos namų vaikų skyriuje. Juose dabar gyvena 10 mažylių.

Genė Silickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų