• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitų metų biudžeto projektą Vyriausybė Seimui žada pateikti jau antradienį, o balsavimo dėl jo tikisi kitą antradienį. Premjeras Andrius Kubilius tvirtina, kad kitais metais visiems teks „susiveržti diržus“.

REKLAMA
REKLAMA

„Ryt po pietų Seimui tikimės pristatyti valstybės biudžeto, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo projektus ir su jais susijusius įstatymų projektus. Tikimės, kad Seimas visus dokumentus priims per savaitę, tai yra kitą antradienį gali būti galutiniai balsavimai. Aktyviai tarsimės su koalicijos frakcijomis, komitetais ir tikiuosi, kad sprendimai bus patvirtinti“, - žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė A.Kubilius.

REKLAMA

Anot jo, kitų metų ekonominės prognozės pastaruoju metu labai pasikeitė - kitais metais recesija sieks 4,8 proc.

„Tuo remiantis turėjome daryti kai kurias korekcijas, ir viena esminių - norėdami subalansuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondą, turėjome padidinti 1 procentiniu punktu sveikatos draudimo mokestį - tą ir padarėme“, - sakė premjeras.

Jis pabrėžė, kad deficitas, kurį tikrai reikės finansuoti, yra 1,6 proc. BVP, nes skirtumas bus dengiamas iš Stabilizavimo fondo, ir tai anot A.Kubiliaus, nereikalauja papildomo finansavimo. Be to, dar 600 mln. litų (0,6 proc. BVP) iš išlaidų, kurios viršija pajamas, Vyriausybė siūlo rezervuoti ir jas naudoti tik antrąjį pusmetį - tik tuo atveju, jei situacija leistų Vyriausybei daryti tokias išlaidas, būtų leidžiama jas finansuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikimės, kad antrąjį pusmetį palengvės ir valstybės skolinimosi perspektyvos - tai galbūt leistų atpalaiduoti tuos 600 mln. litų, rezervuotų kaip nejudinamą“, - kalbėjo A.Kubilius.

„Ūkiškai šnekant, 2009 metus mes pradedame su centriniu valstybės sąskaitų deficitu, kuris siekia mažiau nei 1 proc. Štai su tokiu projektu mes galime su santūriu optimizmu žiūrėti į kitus metus, kad valstybės finansų sistemos stabilumą galime garantuoti, tam reikės gyventi, visiems susiveržus diržus“, - kalbėjo A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, tiek „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondų biudžetai yra subalansuoti.

A.Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė pirmadienį patvirtino 2009-ųjų valstybės ir savivaldybių biudžeto projektą.

Numatomas fiskalinis deficitas kitais metais sieks 2,1 proc. BVP , arba apie 2,4 mlrd. litų, iš jų 1,5 mlrd. litų bus valstybės biudžeto deficitas, apie 600 mln. litų - atskaitymai į Stabilizavimo fondą ir „Sodrą“, o dar 278 mln. litų - sutaupytos išlaidos, pranešė finansų ministras Algirdas Šemeta.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų