REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurios nevyriausybinės organizacijos, teikiančios socialines paslaugas, atsidūrė aklavietėje. Taupymo režimu dirbančios valstybinės įstaigos nuo spalio mėnesio neatsiskaito su jų užsakymu projektus vykdančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis ir negarantuoja sutartimis patvirtinto finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Taupymo vajus valstybiniame sektoriuje prasidėjo po to, kai paaiškėjo, kad nesurenkamas planuotas biudžetas. Finansų ministras Rimantas Šadžius lapkričio 11 d. pasirašė įsakymą, kuriuo laikinai buvo sustabdytas finansavimas iš valstybės iždo. Atsiskaitymai pradėti vykdyti vadovaujantis Vyriausybės nustatytais prioritetais, tarp kurių pirmiausia įvardijamos išlaidos darbuotojų atlyginimams, stipendijos studentams, socialinės išmokos. Dėl šių Vyriausybės sprendimų buvo sustabdytas finansavimas pagal prekių ir paslaugų sutartis.

REKLAMA

Rūpinamasi tik biudžetinėmis įstaigomis ir visiškai nesuvokiama į kokią padėtį įstumtos nevyriausybinės organizacijos, kurios vykdė valstybinių institucijų užsakytus projektus. Šie projektai valstybinių institucijų biudžetuose paprastai priskiriami prie „kitų paslaugų“. Todėl jų finansavimas, kartu su kanceliarinėmis prekėmis, atsidūrė finansų ministerijos prioritetų pabaigoje. Tačiau į „kitas paslaugas“ patenka ir konkretūs žmonės, kurie dirba pagal darbo sutartis, ir kurie dėl tokio prioritetų traktavimo šiuo metu negali gauti atlyginimo“, – teigia dr. Kristina Ona Polukordienė, Jaunimo psichologinės paramos centro (JPPC) vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu valstybinės institucijos kai kurioms nevyriausybinėms organizacijoms už jau atliktus projektus ir suteiktas paslaugas yra įsiskolinusios didžiules sumas. JPPC valstybinės institucijos yra skolingos daugiau nei 250 tūkstančių Lt (261255 Lt) – tai yra trečdalis metinio organizacijos biudžeto.

Tai reiškia, kad turėtume visiškai ar iš dalies nutraukti pradėtus ir tęstinius projektus bei darbus, nebegalime mokėti atlyginimų darbuotojams, kyla klausimas, kaip susimokėsime mokesčius. Be to, pagal Pelno mokesčio įstatymą, nors pinigų dar net nesame gavę, už juos turėsime sumokėti pelno mokestį. Manau, kad tai paradoksali, apmaudi ir teisinėje valstybėje negalima situacija“, – teigia JPPC vadovė.

JPPC organizuoja psichologinės pagalbos telefono „Jaunimo linija“ veiklą Vilniuje, čia veikia Krizių įveikimo centras. Po šios organizacijos stogu įsikūręs Rasų rajono vaikų dienos užimtumo centras. „Visos šios veiklos atitinka Valstybinės psichikos sveikatos strategijos prioritetus ir yra iš dalies ar pilnai finansuojamos nacionalinio biudžeto lėšomis. Sutrikus atsiskaitymams, iškyla reali grėsmė visų šių veiklų tęstinumui, o nuo kitų metų sausio 1d. jau esame priversti sustabdyti Vaikų dienos užimtumo centro veiklą“, – sakė K. O. Polukordienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų