REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naująjį Klaipėdos regiono sąvartyną eksploatuojanti įmonė planuoja šalia senojo, jau uždaryto uostamiesčio sąvartyno Kalotėje, statyti vėjo jėgaines.

REKLAMA
REKLAMA

Po poros savaičių sukaks lygiai metai, kai buvo užbaigta naujojo Klaipėdos regiono sąvartyno Dumpiuose statyba.

REKLAMA

Atliekos į jį buvo pradėtos vežti šį balandį. Pasak sąvartyną eksploatuojančio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) vadovo Šarūno Reikalo, nuo to laiko čia atvežta jau apie 88 tūkst. tonų atliekų. Dumpiuose kas mėnesį atgula apie 9 000 tonų atliekų - iš Klaipėdos miesto ir Neringos, dalis Palangos ir Skuodo rajono šiukšlių. Iš planuojamų supilti 30 metrų aukščio kaupo per nepilnus metus suspaustas maždaug 6 metrų atliekų sluoksnis.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau kitąmet dėl to, kad neatitinka Europos Sąjungos normų, bus uždaryti dar veikiantys Skuodo, Palangos, Kretingos ir Šilutės sąvartynai. Tada jau visos Klaipėdos apskrities atliekos bus vežamos į Dumpius“, - sakė Š. Reikalas.

Anot jo, verslo planuose buvo numatyta, kad Dumpių sąvartynas veiks apie 15 metų, tačiau dabar manoma, kad geriausiu atveju - dešimt. Nebent ekonominė krizė pakoreguos atliekų srautus.

„Jau kitąmet turi būti aiškiai atsakyta, ar Klaipėda statys naują termofikacinę jėgainę, deginsiančią atliekas ir gaminsiančią elektrą bei šilumą. Jei šis projektas bus vykdomas, tai trečiąją Dumpių sąvartyno sekciją projektuosime kaip pelenyną, jei ne - skirsime mišrioms atliekoms. Atliekų deginimas leistų ir gerokai pailginti sąvartyno gyvavimo laiką“, - sakė Š. Reikalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungos (ES) lėšos buvo skiriamos ne tik naujojo sąvartyno statyboms, bet ir senųjų apskrities šiukšlynų

uždarymui. Deja, pabrangę statybų darbai pakoregavo šiuos planus - nebeturima lėšų 4 sąvartynų uždarymui ir 7 didžiųjų ir kompostuojamų atliekų surinkimo aikštelėms įrengti. Tikimasi, kad šiems darbams bus skirta lėšų iš ES struktūrinės paramos 2007-2013 metų laikotarpiui.

Didžiausią jau neveikiantį Klaipėdos apskrities sąvartyną Kalotėje ketinama visiškai sutvarkyti iki kitų metų vasario. Izoliuotas nuo išorės poveikio jis virs žalia kalva. KRATC jau išsirinko konkurso nugalėtoją, kuris čia išgaus dujas ir iš jų gamins elektros energiją.

REKLAMA

„Konkursą laimėjusi kompanija „Energ“ jau projektuoja dujų išgavimo įrangą. Vėliau čia bus įrengta keletas jūrinių konteinerių dydžio pastatėlių ir apie porą dujų deginimo fakelų. Dujos čia gali būti išgaunamos apie 15 metų. Dalį už pagamintą elektros energiją gautų pajamų įmonė skirs mums“, - sakė Š. Reikalas.

Anot jo, tolesnėje ateityje analogišku principu ketinama suorganizuoti konkursą vėjo jėgainių statybai šalia šio Kalotės (Glaudėnų) sąvartyno.

„Pats sąvartynas turi gana didelę sanitarinės apsaugos zoną, tad jokių pretenzijų iš aplinkinių gyventojų neturėtų būti“, - sakė KRATC vadovas.

Martynas Vainorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų