REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kūryba - kaip kulinarija, tarsi intuityvus sudedamųjų dalių sujungimas“, - sakė vakar Vilniaus „Siemens“ arenoje neeilinį pasirodymą surengęs elektroninės muzikos novatorius, elegantiškasis prancūzų kompozitorius Jeanas Michelis Jarre'as.

REKLAMA
REKLAMA

Genijaus monologas

Tai buvo proga pirmą ir paskutinį kartą Lietuvoje išgirsti XX a. klasika vadinamą menininko dar 1976 m. išleistą albumą „Oxygene“. Vilniuje surengtas išskirtinis J.M. Jarre'o pasirodymas - vienas iš gastrolių turnė, skirto šio albumo 30-mečiui paminėti, koncertų, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Dažniausiai rengiu didžiulio masto muzikos spektaklius po atviru dangumi. Tad norėčiau paaiškinti, kodėl aš šiandien Vilniuje. Ilgą laiką norėjau sugroti visą „Oxygene“ - nuo pradžios ir pabaigos, nes paprastai šį albumą groju dalimis. Prieš porą metų Prancūzijoje surengęs jubiliejinį albumo koncertą nusprendžiau šią muziką pristatyti ir šalyse, kuriose dar neteko lankytis.

Studijoje susiradau retus instrumentus, kuriais kūriau „Oxygene“. Jų garso jėga ir unikalumas neprilygsta jokiems šiuolaikiniams skaitmeniniams atitikmenims. Juk elektroninė muzika - tai ne tik šokių ritmai, tai daug plačiau. Svarbiausia yra originalus, kiekvieną kartą kitaip išgautas garsas. Nusprendžiau atgaivinti tai, kas gimė prieš 30 m.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kūriau šį albumą, retas kalbėjo apie aplinkos puoselėjimą, ekologiją, apie planetos ateities viziją. Šiandien noriu priminti tąkart išsakytas idėjas, pasidalyti patirtimi“, - greitakalbe emocingai dėstė kompozitorius.

Į sostinės senamiesčio centre įsikūrusį 5 žvaigždučių klasikinio stiliaus viešbutį „Ramada“ menininkas (dar 1986-aisiais pirmą kartą dėl auditorijos dydžio - 1 mln. žiūrovų - įtrauktas į Gineso rekordų knygą) atvyko pasibaigus pasirodymui Rygoje.

J.M. Jarre'as apsistojo brangiausiame, 1000 litų kainuojančiame, viešbučio kambaryje. Į susitikimą su žiniasklaida lieknas aristokratiškas atlikėjas atvyko kiek vėluodamas, pasitempęs (kaip ir dera tikram prancūzui) ir puikiai nusiteikęs. Elegantiškai atsisėdęs ant kėdės muzikos genijus papozavo fotografams ir leidosi į draugišką pokalbį su spaudos atstovais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įspūdžiai – internetiniame dienoraštyje

Kompozitorius prisipažino mėgstantis kiek galima daugiau pasiimti iš kiekvienos kelionės: pasivaikščioti po miestą, suprasti, kaip gyvena tos šalies žmonės, pažinti skirtingas kultūras.

„Keliaudamas lėktuvu didelę laiko dalį praleidi oro uostuose, viešbučiuose, ir vieną dieną viskas tampa taip abstraktu, kad nebesuvoki, kur esi. Todėl per pirmąją šių gastrolių dalį keliavau“, - teigė J.M. Jarre'as ir apgailestavo, kad į Lietuvą atvyko vis dėlto lėktuvu. Tačiau užtikrino, kad prieš koncertą būtinai ras laiko pasivaikščioti, kad galėtų pajusti Vilniaus miesto dvasią.

REKLAMA

Tai, kad atlikėjas tikrai domisi vietomis, kuriose koncertuoja, liudija jo naujausi įrašai asmeniniame tinklaraštyje. Įspūdžius iš vizito Rygoje muzikantas aprašė lėktuve skrisdamas į Vilnių. Puslapyje kompozitorius pateikia nuotraukų ne tik iš koncerto, bet ir iš kasdienio Latvijos gyvenimo: šmaikščią saldainių „M&Ms“ reklamą lauko stende, įdomų pastatą ir... save, einantį per Rygoje užklupusią pūgą. Pastarąją nuotrauką humoro jausmo nestokojantis J.M. Jarre'as pavadino „Pingvinų žygiu“.

Nesklandumai tampa iššūkiu

„Koncertuodamas Rygoje turėjau techninių nesklandumų, tačiau nesisieloju dėl to. Jei kada būčiau galvojęs apie baimę suklysti, niekada nebūčiau drįsęs lipti ant scenos. Man įdomu nežinoti, nenumatyti, kas gali joje nutikti, pavyzdžiui, būna, ne tą pedalą nuspaudžiu. Pasidaliju tuo jauduliu ir su publika. Ji reaguoja teigiamai, nes priima tai kaip žaidimo dalį“, - emocijomis, kurias išgyvena per koncertus, dalijosi žymusis prancūzas.

REKLAMA

„Kaip mėgdavo sakyti Federico Fellini ir Stanley Kubrickas, „artistas nuolat įtikinėja, kad kiekvieną kartą kuria ką nors naujo, tačiau prireikia laiko suprasti, jog tai išties tie patys dalykai - tokie pat filmai ar albumai“.

Ir tai tikra tiesa. Jei pasižiūrėtume atgal, pavyzdžiui, į „The Beatles“. Juk visi jų albumai yra tas pats pasaulis, fantastiškasis „The Beatles“ pasaulis. Taigi manau, kad nuostabus jausmas yra ant scenos perteikti savo gyvenimą - ką mėgsti, ko nemėgsti, pasidalyti su žmonėmis savo jausmais. Tai yra tarsi nekaltas publikos pakvietimas į mano virtuvę“, - nuoširdžiai kalbėjo kompozitorius.

Gintarė Šatkauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų