REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Renku medžiagą leidiniui „Marijampolės krepšinio istorija“, domiuosi, kada, kaip Sūduvos sostinėje pradėtas žaisti krepšinis, kur jo ištakos? Taip pat ketinu aprašyti Marijampolės sporto pradžią, pirmuosius entuziastus, pateikti faktų apie sporto organizacijų ir klubų kūrimąsi.

REKLAMA
REKLAMA

Kaune 1919 metais buvo įsteigta pirmoji sporto organizacija – Lietuvos sporto sąjunga, o po metų tokia sąjunga pradėjo veikti Marijampolėje 1921 m. čia gana populiarus buvo... beisbolas. Bent jau taip rašoma to meto Lietuvos sporto spaudoje. Netrukus atsirado pirmosios futbolo komandos.

REKLAMA

1923 m.  Rygiškių Jono gimnazijoje įsteigti vieni pirmųjų Lietuvoje sporto klubai: berniukų - „Vaidotas“, mergaičių – „Mirga“.

Vienas pirmųjų miesto sporto entuziastų ir organizatorių buvo 1925 m. Rygiškių Jono gimnazijos abiturientas Juozas Kudirka. Iš to meto kartos išaugo nepriklausomoje Lietuvoje žinomi  sportininkai: Anupras Tamulynas – lengvaatletis ir sporto veikėjas, vėliau apsigyvenęs ir miręs Amerikoje, 1928 m. Amsterdamo olimpiados  dalyviai, Rygiškių Jono gimnazijos auklėtiniai Lietuvos rekordininkai Viktoras Ražaitis ir Adolfas Akelaitis, tos pačios gimnazijos 1931 m. abiturientas, daugkartinis Lietuvos ir Pabaltijos dailiojo čiuožimo meisteris Vincas Ignaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Garsiausias tarp Marijampolės sporto pradininkų yra iš Sasnavos apylinkių kilęs  Stasys Šačkus. Jis 1937 m. Europos vyrų krepšinio čempionas, labai universalus sportininkas, daugkartinis Lietuvos lengvosios atletikos čempionas ir rekordininkas, tarptautinės krepšinio kategorijos teisėjas, vienas žinomiausių tarpukario Lietuvos sporto veikėjų.

Įdomi ir paslaptinga Antano Jelensko (Jelinsko) asmenybė - tai 1939 m. pasaulio komandinių šaudymo varžybų vicečempionas, dirbęs Marijampolės policijoje.

Apie šiuos žmones noriu surinkti kuo daugiau medžiagos. Gal atsilieptų jų vaikai, anūkai, giminės ar juos pažinojusieji. Būtų vertinga bet kokia informacija: nuotraukos, prisiminimai ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomi ir Marijampolės krepšinio istorija. Žinoma, jog jau 1924 m. Marijampolės „Mirgos“ mergaičių krepšinio komanda pirmą kartą pasirodė Šiauliuose surengtoje sporto šventėje. Apie tai savo knygelėje rašė Steponas Darius.

Kitais metais rajoninėje sporto olimpiadoje krepšiasvydžio (taip tada vadintas krepšinis) vyrų varžybas laimėjo Marijampolės komanda, aplenkusi Lazdijų ir Vilkaviškio ekipas.

1325-1926 metais Rygiškių Jono gimnazijos komanda rungtyniavo su Vilkaviškio „Žiburio” gimnazijos krepšininkais.

REKLAMA

Iš Vilkaviškio kilęs Petras Kijauskas apie 1936 m. atvykęs į Rygiškių Jono gimnaziją dirbti kūno kultūros mokytoju, buvo vienas pirmųjų Sūduvos sostinės krepšinio puoselėtojų. Kaip ir Mamertas Duliūnas, vadinamas vienu pirmųjų vyrų krepšinio komandų organizatoriumi ir treneriu.

Įdomi ir Zigmo Varkalos, pasitraukusio į Vakarus, asmenybė.

Apie 1929 m. iš Marijampolės į Urugvajų išvyko trijų olimpiadų dalyvis, Urugvajaus rinktinės žaidėjas V. Cieslinskas.

Svarbūs Marijampolės krepšiniui ir kiti įvykiai bei jų dalyviai, tačiau surinkti informaciją nelengva. Rodos dar neseniai – 1952 m. Šiauliuose  Marijampolės vyrų komandas pirmą ir vienintelį kartą iškovojo Lietuvos čempionato bronzos medalius, 1954 m. Lietuvos moterų ir vyrų čempionatai vyko Rygiškių Jono gimnazijos krepšinio aikštelėse.

REKLAMA

Gal yra vyresnės kartos žmonių, fotografavusių ar  mačiusių šias varžybas.

Norėtųsi rasti 1966 m. Europos čempionės Laimos Rutkauskaitės – Jukelienės, „Žalgirio“ žaidėjo Vytauto Sarpaliaus artimuosius ar draugus. Įdomios sovietų sąjungos čempiono Vytauto Majorovo, Broniaus Gentvainio asmenybės. Atskira merginų ir moterų krepšinio epocha susijusi su treneriu Sigitu Mickevičiumi.

Svarūs ir kitų jaunesnės kartos krepšininkų pasiekimai, su jais susiję įvykiai. 

Kas galėtų pasidalinti informacija apie šiame rašinyje minėtus sportininkus, įvykius, prašau skambinti telefonu 8-614 07996 Gintautui Žibūdai.

Gintautas Žibūda

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų