• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieno iš seniausių ir populiariausių JAV akcijų indeksų kūrėjai, „Dow Jones & Company“, antradienį pranešė, kad pradeda skaičiuoti pasaulio akcijų indeksą „Global Dow“.

REKLAMA
REKLAMA

„Global Dow“ indeksas jungs 150-ties pasaulyje lyderiaujančių, o taip pat – pretenduojančių tokiomis tapti kompanijų. Į sąrašą įtrauktas kompanijas atrinko „Wall Street Journal“ redaktorių ir „Dow Jones“ ekspertų komanda.

REKLAMA

„Paskutiniųjų savaičių įvykiai parodė, kaip smarkiai atskirų regionų ekonomikos yra susijusios tarpusavyje“, – teigia Robertas Thomsonas, „Wall street journal“ vykdomasis redaktorius ir visų „Dow Jones“ indeksų vyriausiasis redaktorius. „Naujasis indeksas stengsis atpažinti ir mažesnes kompanijas, veikiančias augančiose rinkose, kurios netolimoje ateityje gali užimti vietą tarp esamų lyderių.“

Į indeksą gali būti įtraukta bet kuri viešai akcijas užsienio investuotojams prieinamose rinkose platinanti kompanija. Tarp vertinamų kriterijų yra kompanijos dydis, reputacija, įtaka pasaulio ekonomikai. Renkamos kompanijos tiek iš išsivysčiusių, tiek iš besivystančių rinkų.

REKLAMA
REKLAMA

Į indeksą patenkančių akcijų kainoms suteikiami tokie svoriai, kad brangių akcijų kainų pokyčiai indeksą veiktų taip pat, kaip ir pigių. Šie svoriai bus peržiūrimi kiekvieną spalį.

Siekiant tęstinumo, sąrašo sudėtis bus keičiama retai. Tai dažniausiai bus susiję su kompanijų susijungimais, bankrotais ar kitais esminiais pasikeitimais. Keičiant vieną sąrašo įmonę bus persvarstytos ir visos kitos. Todėl vienu metu gali būti daroma keletas pakeitimų.

Stambiausios sąrašo kompanijos: „Exxon Mobil“ (JAV, nafta ir dujos), „Procter & Gamble“ (JAV, vartojimo prekės) ir „General Electric“ (JAV, pramonė).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį, lapkričio 10 d., uždarius visas biržas indekso reikšmė buvo 44,22 proc. mažesnė nei prieš metus. Indekso kūrėjai pateiks ankstesnių metų duomenis iki pat 2000 m. gruodžio 31 d. Šios dienos indekso reikšmė – 1000 – bus laikoma bazine.

Daugiau informacijos bei visą indeksą sudarančių įmonių sąrašą galite rasti adresu www.globaldow.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų