• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors būsimoji valdžia prabilo apie būtinybę dėl krizės visose srityse veržtis diržus, netrūksta vietų, kur valstybės pinigai iki šiol švaistomi vėjais.

REKLAMA
REKLAMA

Negana to, kad nemažai uostamiesčio mokyklose nemokamam visų pradinukų maitinimui skirtų maisto produktųpaprasčiausiai iškeliauja į šiukšlinę, po atostogų į mokyklas sugrįžusių vaikų tėvelių laukė dar vienas siurprizas - švenčių dienomis nesuvalgytas maistas grąžintas šokoladukais, makaronais, cukrumi ar aliejumi.

REKLAMA

Dovanų darželiai

Trečiokę auginanti ponia Ingrida teigė, kad spalio 24 dieną jos dukra iš mokyklos grįžo džiūgaudama - virėjos visą klasę apdalino sausainiais ir saldainiais, prikrovė tiesiai į rankas, vos tilpo.

„Saulėtekio“ pagrindinės mokyklos pradinuko mama sakė iš kelių draugių girdėjusi, jog šių vaikai namo grįžo su įvairiausiais produktais.

„Aš pati gavau raštelį, kad lapkričio 6-7 dienomis turėsiu ateiti ryte nuo 7 iki 8 valandos arba nuo 13 iki 14 valandos atsiimti sauso davinio. Su savimi privalėsiu turėti asmens dokumentą“, - pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

„Saulėtekio“ mokyklos direktorės pavaduotoja Jurga Žurauskienė aiškino, kad likus kelioms dienoms iki atostogų Savivaldybės Švietimo skyriaus specialistė rekomendavo atsiklausti tėvų, ar jie pageidautų sauso davinio. Dauguma tėvų esą pažymėjo, kad sutinka atsiimti maisto produktus. Tačiau jau po viso šio proceso, spalio 26 dieną, mokyklą pasiekė Švietimo skyriaus raštas, kad dėl lėšų stygiaus mokyklos turėtų pirmenybę teikti karštam maistui, o ne sausam daviniui.

„Bet produktai jau buvo užsakyti, o ir kaip mes teiksim pirmenybę karštam maistui, jei valgykla per atostogas nedirbo? Kiek žinau, virėjos paruošė dviejų rūšių davinukus, tad atėję patys galės pasiimti kurį norės. Visokių tėvų yra. Prieš Naujuosius metus mes kasmet mokiniams suruošdavome lauknešėlius, tai nemažai piktinosi, kam duodam saldainiais ar vafliais, o ne „tikrais“ produktais - ryžiais, makaronais, cukrumi. Gal nepatikėsite, bet mūsų mokykloje yra tokių vaikų, kurie ją lanko tik dėl to, kad čia gali pavalgyti“, - pasakojo pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nevalgo net vaisių

Daugumos mokyklų vadovai ir valgyklų vedėjos sako iki šiol sulaukiantys įvairiausių priekaištų dėl nemokamo pradinukų maitinimo. Vieniems tėveliams nepatinka, kad vaikai valgo per anksti, kitiems - per prasti patiekalai, treti skundžiasi, kad vaikai nevalgo, nes maistas būna atšalęs.

Mokyklų darbuotojai sako, kad normaliai užtikrinti nemokamo maitinimo įstatymo vykdymą iki šiol neturi sąlygų - trūksta virtuvių įrangos, valgyklų darbuotojų etatų. Daugelis mokyklų neturi indaplovių, todėl mėgindamos suktis iš padėties vietoje kompoto vaikams duoda sultis pakeliuose, nes tuomet bent jau stiklinių plauti nereikia.

REKLAMA

„Verdenės“ pagrindinės mokyklos valgyklos vedėja Birutė teigė, kad per vieną pertrauką reikia spėti pamaitinti beveik 200 pradinukų, o iš viso jų yra per 400. Todėl esą fiziškai neįmanoma padengti stalų taip, kad pirmiesiems maistas neatvėstų.

„Juk nedengsi stalų ir nesisukiosi su karštais katilais tuomet, kai vaikai jau suguža į valgyklą - vienas neatsargus judesys gali baigtis apiplikimu“, - sakė ji.

Bet kad ir kaip virėjos stengtųsi, dalis vaikų prie maisto vos prisiliečia, o kiti nevalgo „iš principo“, pasakojo mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Rima Kurlavičienė. Jos teigimu, vienoje klasėje yra net šeši tokie mokiniai.

REKLAMA

„Jie tik pasiima sultis ir nusiperka kokį saldainį ar šokoladuką, nors virėjos labai stengiasi ir kasdien būna paruošusios po keletą skirtingų karštų patiekalų“, - tvirtino R. Kurlavičienė.

Vakar „Vakarų ekspreso“ žurnalistams apsilankius mokykloje pradinukai pietums gavo po porciją varškės kukulių su grietine, po sulčių pakelį ir po obuolį. Tačiau didžioji dalis vaikų pasitenkino sultimis - jie nevalgė nei kukulių, nei obuolių, vaisių net į klases nesinešė.

„Žiūrėkit, tokie dideli, skanūs obuoliai, o vaikai juos palieka. Ir su mandarinais tas pats. Kas saldu - sūrelius, jogurtus - dar suvalgo, o į vaisius beveik nekreipia dėmesio“, - guodėsi „Verdenės“ valgyklos vedėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Kurlavičienė teigė, kad daugumos „Verdenės“ mokinių tėvai yra pasiturintys, tad gal todėl ir kai kuriems vaikams nemokamai valgyti - „ne lygis“. Tačiau yra ir vaikų, kurie apetitu nesiskundžia. Pasak pirmokėlių mokytojos Violetos, jos auklėtiniai ateina į mokyklą nepusryčiavę, todėl valgo labai noriai. O jei gauna patiekalą, kurio nemėgsta, pasitaiko, kad atiduoda draugui, kuris mielai sukerta ir antrą porciją.

Tenkina pageidavimus

„Saulėtekio“ valgyklos vedėja Magdė Rutavičienė tvirtino, kad jų mokykloje, kitaip nei kai kuriose kitose, pradinukai apetitu nesiskundžia, ir iš tėvų priekaištų dar nė karto nesulaukta.

REKLAMA

„Pas mus nėra taip, kad vaikai nevalgytų, nebent sriubos kokį lašelį palieka. O po atostogų vaikų apetitas dar didesnis“, - šypsojosi ji.

Kadangi mokykloje mokosi tik 117 pradinukų, vedėja sako galinti juos net palepinti.

„Turim tris vaikus, kuriuos maitinam pagal atskirą meniu - „miltinį“, „šnicelinį“ ir vegetarišką. Mūsų pradinukai kaip karalaičiai sėdi po šešis prie vieno stalo“, - pasakojo valgyklos vedėja.

Vienos mokyklos trečiokėliams už atostogų dienas įteiktas „lauknešėlis“

    * Pakelis sulčių, 200 ml

    * Šokoladas „Karūna“, 100 g

    * Šokoladukas „Snikers“

    * Varškės sūrelis „Magija“

    * Kriaušė

    * Bananas

REKLAMA

„Persistengė“

Jolanta CEPLIENĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja:

Socialinės paramos mokiniams įstatyme ir miesto Tarybos sprendime numatyta, kad mokinių atostogų, švenčių ir poilsio dienomis vaikus, kurie gauna nemokamą maitinimą, mokyklos turėtų maitinti karštu maistu. Kadangi valgyklos nedirbo, kai kurios mokyklos sugalvojo duoti sausus davinius. Produktai galėtų būti duodami tik išimtiniais atvejais, sunkiai gyvenančioms šeimoms, bet tikrai ne visiems iš eilės. Suprasčiau, jei Kalėdos būtų, o dabar tiesiog negerbiama maisto. Mes tam užkirtom kelią, daugiau taip neturėtų atsitikti. Jei nauja valdžia sumanys panaikinti nemokamą maitinimą, didelio nuostolio dėl to nebūtų, nes vis tiek dabar labai didelė dalis maisto keliauja į atliekas.

Laima Švedaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų