REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išskirtiniais poelgiais pasižymėję kariai ir civiliai bus apdovanoti „Lietuvos karžygio“ statulėlėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Jas laureatams ketvirtadienį įteiks kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

REKLAMA

Pasak pranešimo, pirmąkart teikiamas „Lietuvos karžygio“ statulėles gaus Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Oro operacijų grupės Sraigtasparnių eskadrilės vyriausiasis navigatorius kapitonas Jonas Devindoris, Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) viršila Vladas Ignotas, ir tėvai, kurių keturi sūnūs tapo kariais, - Jonas ir Danutė Andruliai.

Ypatingi padėkos ženklai taip pat bus skirti buvusiam politiniam kaliniui, pirmajam Lietuvos kariuomenės kapelionui monsinjorui Alfonsui Svarinskui ir misijoje Afganistane tarnavusiai jaunesniajai seržantei Julijai Mišinaitei.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1992 metų kariuomenėje tarnaujantis, daugiau kaip 3300 valandų skraidęs karys J.Devindoris įvertintas nominacijoje „Valia“. Pasak pranešimo, jis ne kartą skraidino sunkiai sužalotus ligonius, audrų metu gelbėjo skęstančius žvejus, gabeno donorų organus, gesino gaisrus.

2006 metais J.Devindorio vadovaujama sraigtasparnio įgula gesino gaisrą Smiltynės miške, Kuršių nerijoje. Tai buvo pirmoji tokio masto Karinių oro pajėgų operacija, neleidusi liepsnoms pasiglemžti miško iki Nidos.

2005 metais NATO vadovaujamoje taikos stabilizavimo misijoje Kosove, KASP būryje KFOR12 skyriaus vadu tarnavęs V.Ignotas bus apdovanotas nominacijoje „Ryžtas“ už iš po šarvuočio ratų išgelbėtą ketverių metukų albanų mergaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepastebėjusi pradėjusios judėti karinių mašinų kolonos, mergaitė atsiskyrė nuo šalikelėje stovėjusios šeimos ir išbėgo tiesiai po sunkiasvorių automobilių ratais.

V.Ignotas pastebėjo mergaitę ir, rizikuodamas savo gyvybe, ištraukė mažylę iš po ratų. Mergaitė liko sveika, bet pravažiuojantis vilkikas užkabino kario ekipuotės diržą, jį vilko ir sužalojo. V.Ignotas atsipeikėjo nuvežtas į ligoninę.

Nominacijoje „Garbė“ statulėlė bus įteikta Kelmės rajone, Maironių kaime, gyvenantiems Jonui ir Danutei Andruliams. Vyriausiasis jų sūnus į Lietuvos karo akademiją įstojo tepraėjus ketveriems metams po nepriklausomybės atkūrimo. Jo pėdomis nusekė ir trys jaunėliai. Keturi Andriuliai dabar tarnauja įvairiose kariuomenės rūšyse.

REKLAMA

Dar du asmenys bus pagerbti ypatingos padėkos ženklais. Monsinjoras A.Svarinskas - dimisijos pulkininkas, pokario kovotojų už laisvę ir sovietmečio politinių kalinių bei tremtinių kapelionas, pirmasis Lietuvos kariuomenės kapelionas. Jis buvo penkis kartus teistas už veiklą Lietuvos laisvės labui, kalėjo Komijoje, Mordovijoje, Permėje.

2007 metais Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnavusi jaunesnioji seržantė J.Mišinaitė apdovanota už bendravimą su Afganistano vaikais. Karė jiems atvežė popieriaus, pieštukų ir Lietuvos moksleivių piešinių. Mainais Goro vaikai nupiešė savo „istorijas“.

REKLAMA

Iš bronzos išlietas 30 cm aukščio kario su Gediminaičių stulpais statulėles sukūrė skulptorius Romas Kvintas. Karžygio statulėles menininkas kūrė, remdamasis prieš dvejus metus istorikų ir karybos entuziastų atkurtais Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo epochos kario atvaizdu, ekipuote ir ginklais.

Kasmet Lietuvos kariuomenės vadas įteiks tris „Lietuvos karžygio“ statulėles garbingiausiems kariuomenės atstovams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų