• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras Gediminas Kirkilas, antradienį sveikindami valstybės saugumo ir karinės žvalgybos tarnybas su įsteigimo 90-mečiu, negailėjo joms pagyrų.

REKLAMA
REKLAMA

„Saugumo ir karinės žvalgybos darbuotojai visada kėlė didžiausią pavojų Lietuvos nepriklausomybės priešams“, - teigė V.Adamkus ir pabrėžė, kad „šios tarnybos yra ypatingai svarbios ir gyvybiškai reikalingos valstybei“.

REKLAMA

„Demokratinėje valstybėje veikiančios saugumo tarnybos saugo valstybę nuo išorės ir vidaus grėsmių“, - prezidento spaudos tarnybos išplatintame pranešime cituojamas V.Adamkus.

Jis pabrėžė, kad saugumo tarnybos pareigūnai ir karinės žvalgybos pareigūnai atliko ir atlieka visuomenei mažai žinomą, tačiau svarbią misiją.

„Ir anksčiau, ir dabar netrūksta įvairių saugumo ir karinės žvalgybos veiklos vertinimų. Esu įsitikinęs, kad šioje srityje visada nugalės pareiga tarnauti valstybės interesams ir teisingumui“, - teigė šalies vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras G.Kirkilas taip pat pabrėžė šių tarnybų svarbą užtikrinant nacionalinį saugumą, atskleidžiant grėsmes valstybės saugumui, šalies suverenitetui, konstitucinei santvarkai, valstybės interesams.

Šiemet sukanka 90 metų, kai buvo įkurta kariuomenėje veikusi slaptoji tarnyba. Po Nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais atkurta karinė žvalgyba ir įsteigtas Valstybės saugumo departamentas (VSD). Spalio 27-oji laikoma valstybės saugumo tarnybos įkūrimo diena.

Neseniai VSD sukrėtė skandalas, privertęs atsistatydinti tuometinį vadovą Arvydą Pocių. Jis atsistatydino po neigiamų VSD veiklos parlamentinio tyrimo išvadų.

Vadinamasis VSD skandalas ir iniciatyvos imtis parlamentinio tyrimo kilo, kai 2006 metų rugpjūtį neaiškiomis Baltarusijoje žuvo saugumo karininkas Vytautas Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine. Generalinės prokuratūros tyrimas nustatė, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas. Tačiau teismas įpareigojo prokurorus atnaujinti ikiteisminį tyrimą dėl šios mirties. Jis nebaigtas iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų