REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pusę Lietuvos krauju aprūpinantis privatus Kauno donorystės centras Sveikatos apsaugos ministeriją kaltina jam ir Nacionaliniam kraujo centrui sudarant nevienodas veiklos sąlygas ir grasina nutrauksiantis veiklą. Seimo Sveikatos reikalų komitetas dėl to žada kreiptis į teisėsaugą ir ištirti abiejų centrų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijai atsisakius Kauno donorystės centrui sumokėti už į užsienį išvežtą perdirbti plazmą, šis grasina nutrauksiantis veiklą ir pusę Lietuvos ligoninių paliksiantis be kraujo. Ministerijos teigimu, trūksta įrodymų, kad preparatai tikrai pasieks Lietuvos pacientus.

REKLAMA

Už perdirbti išvežamą plazmą mokama dviem etapais: už išvežamos plazmos kiekį ir vėliau – už perdirbtus ir pagamintus vaistus, išdalytus juos gydymo įstaigoms.

Kauno centras piktinasi, kad ministerija jam ir Nacionaliniam kraujo centrui sudaro nevienodas veiklos sąlygas.

Kauno centrui neleidžiama perdirbti kraujo plazmos, nors jie sako į Lietuvą galintys parvežti 7 skirtingus pagamintus preparatus, tuo metu Nacionalinis centras parveža tik vieno – albumino.

REKLAMA
REKLAMA

„Išvežama plazma, valstybė už ją sumoka, po to nuperka albuminą. Tačiau niekam nekyla klausimas, kur dingsta pati grietinėlė, vadinamasis brangiausias VIII faktorius, IX faktorius, patys brangiausi preparatai “, – teigia Kauno donorystės centro direktorius Artūras Jonas Venslauskas.

Nacionalinis kraujo centras ginasi, kad ligonių kasos tik šį vieną preparatą apmoka.

„Nacionalinis kraujo centras dar 2006 m. pradžioje pradėjo visus procesus, kad gautų šiuo metu neregistruotų vaistus, pagamintus iš Lietuvos donorų plazmos. Tik esant dabartinei Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybei ir Vaistų kontrolės tarnybos vadovybei šie procesai gerokai pasistūmėjo į priekį“, – teigė Nacionalinio kraujo centro direktorius Vytenis Kalibatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors Sveikatos apsaugos ministerija moka už visos į užsienį išvežtos kraujo plazmos apdirbimą, o sulaukia tik vieno preparato, kitus keliolika reikiamų pacientams perka iš užsienio farmacininkų.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas žada prašyti specialiųjų tarnybų ištirti abiejų centrų veiklą, o dėl nacionalinio centro veiklos ketina kreiptis ir į prokuratūrą.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras situacijos nekomentuoja.

„Aš negaliu komentuoti tų pasakymų, nes išgirdau juos šiandien pirmą kartą. Kol kas bent su manim Kauno centras apie kažkokius duomenis nekalbėjo“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Gediminas Černiauskas.  

Seimo Sveikatos reikalų komitetas ministeriją taip pat įpareigojo pakeisti mokėjimą ir kraujo centrams atlyginti tik už jau pagamintus kraujo preparatus.

Kristina Garalevičiūtė, Loreta Mačiulienė

LTV naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų