REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamento Teisės departamentas, įvertinęs Seimo statuto projektą dėl išeitinių išmokų Seimo nariams naikinimo, akcentuoja, kad tai padaryti būtų galima tik nuo kitos kadencijos.

REKLAMA
REKLAMA

Teisės departamento teikiamoje išvadoje rašoma, jog siūlymas galėtų būti traktuojama kaip šios kadencijos Seimo narių padėties bloginimas, todėl projekto nuostatos taikytinos tik naujos kadencijos Seimui. Seimo teisininkai siūlo projektui nustatyti atitinkamą jo įsigaliojimo terminą, pvz., „nuo tos dienos, kai naujai išrinktas Seimas susirenka į pirmą posėdį“.

REKLAMA

Seimo statutas numato, jog parlamentaro atlyginimo dydį ir mokėjimo tvarką nustato Seimas, o įstatymas dėl Seimo narių atlyginimo dydžio pakeitimo įsigalioja tik nuo kito naujai išrinkto Seimo pirmojo posėdžio dienos. Apie pakeitimus dėl išeitinių išmokų Statute nenurodoma.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai priklausantis Kęstutis Čilinskas įregistravo Seimo statuto pataisos projektą, pagal kurį nebūtų mokamos išeitinės išmokos kadenciją baigusiems, tačiau į naują Seimą nekandidatavusiems ar neišrinktiems politikams.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Statutas numato, kad išeinančiam Seimo nariui išmokama tiek vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžių išeitinė išmoka, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija Seime. Ši išmoka turi būti ne mažesnė kaip 2 ir ne didesnė kaip 6 vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio.

Šiemet mažiausia išeitinė kompensacija sudarys 9,5 tūkst. litų, didžiausia galėtų siekti 20-24 tūkst. litų.

Išmoka mokama tais atvejais, kai politikas palieka Seimą, pasibaigus jo kadencijai. Jeigu iš parlamento pasitraukiama savo noru, taip pat netekus mandato apkaltos tvarka, išmoka neskiriama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K.Čilinsko teigimu, nuostata ydinga, nes Seimo narys yra renkamas terminuotam darbui, todėl ir išmokos turėtų būti mokamos analogiškos pasibaigus terminuoto darbo sutarčiai. Pagal Darbo kodeksą – dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio. Dabar tai būtų beveik 4500 litų.

Tačiau, K.Čilinsko manymu, ir teisės, ir etikos požiūriu nepagrįsta parlamentarams mokėti išeitines kompensacijas, kol jie kas mėnesį įvairioms išlaidoms kompensuoti gauna sumą, viršijančią darbo užmokestį.

Kartu su projektu naikinti išeitines išmokas K.Čilinskas Seimo pirmininkui pateikė prašymą teikti šį projektą ypatingos skubos tvarka, kad jis būtų priimtas iki šios kadencijos pabaigos.

Seimo kanceliarija politikų ir jų buvusių politinio pasitikėjimo valdininkų išeitinėms kompensacijoms yra numačiusi išleisti 8 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų