• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujai susikūrusi nevyriausybinė organizacija „Baltijos vizijos grupė“ (Baltic Vision Group), kurią sudaro Londono ekonomikos mokyklos (London School of Economics - LSE) studentai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, praeitą savaitę surengė apskritojo stalo diskusiją apie Baltijos valstybių ekonomines ir politines problemas „Baltijos komanda: koks žaidimo planas?“

REKLAMA
REKLAMA

„Baltijos vizijos grupė“ pristatė savo idėjas ir kvietė diskutuoti dvejomis temomis: kaip padidinti regiono ekonominį konkurencingumą bei kaip sustiprinti Baltijos valstybių pozicijas tarptautinėje politikoje.  Diskusijoje dalyvavo aukšti svečiai iš Baltijos valstybių bei Didžiosios Britanijos: The Economist žurnalistas Edward Lucas, buvęs Latvijos Užsienio reikalų ministras ir dabartinis Latvijos ambasadorius  Jungtinėje Karalystėje J.E. Indulis Berzins, Britanijos-Estijos asociacijos Jungtinėje Karalystėje vadovas Neil Taylor, žinomas Londono Sičio bankininkas James Oates, Karališkojo tarptautinių reikalų instituto vadovas James Sherr ir kiti.

REKLAMA

Jauni ir entuziazmo nestokojantys LSE studentai kvietė regiono politikus imtis rimtų ekonominės politikos permainų. Buvo akcentuojamas reikalingumas reformuoti aukštojo mokslo sistemą ir suteikti didesnį dėmesį naujųjų bei ekologiškų technologijų diegimui. Dauguma diskusijos dalyvių pristatė savo idėjas, kaip Baltijos regioną paversti inovatyviausiu visoje Centrineje ir Rytu Europoje iki 2030 metų. Viena iš „Baltijos vizijos grupės“ įkūrėjų Monika Mačiulytė iškėlė idėją, kad Baltijos valstybės turėtų užsibrėžti sau tikslą per ateinančius 20 metų surengti bendras Olimpines žaidynes visose Baltijos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio politikos srityje, kaip ir tikėtasi, daugiausia dėmesio sulaukė Baltijos šaliu santykiai su Rusija. Užsienio politikos sesijai vadovavęs Rokas Grajauskas kvietė Baltijos valstybes atsisakyti rusofobiškų tendencijų, išsivaduoti iš nevisavertiškumo komplekso santykiuose su Rusija bei kurti pragmatiškus, blaivius ir konstruktyvius 21-ojo amžiaus santykius su Rusija. Renginio metu nuskambėjo ir kitų idėjų, kaip pagerinti Baltijos valstybių užsienio politiką: buvo skatinama dėti didesnes pastangas integruotis į Šiaurės Europos regioną bei siekti efektyvesnio ir konstruktyvesnio veikimo trans-atlantinėse institucijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Naujai susikūrusi organizacija nestokoja ambicingumo ir siekio prisidėti prie Baltijos regiono spartesnės plėtros. Kaip pripažino renginio globėjas, Lietuvos ambasadorius prie Jungtinės Karalystės J.E. Vygaudas Ušackas: „Baltijos vizijos grupė turi didelio potencialo tapti rimta patariamąja organizacija, kuri kritiškai vertintų ekonominius, socialinius ir politinius procesus Baltijos valstybėse, ir skatintų progresyvių sprendimų ieškojimą mums rūpimais klausimais“. Renginiu liko patenkintas ir garsus žurnalistas Edward Lucas. Po diskusijos jis teigė, kad jam „teikė malonumą galimybė matyti tiek daug jaunų žmonių iš Baltijos valstybių, kurie yra aktyviai įsitraukę į diskusiją apie savo šalių plėtrą ir nacionalinio saugumo problemas“.

Paklausti, kokių veiksmų imsis toliau, jaunieji Baltijos vizijos grupės atstovai tvirtino, kad „dabar svarbu sukurti internetinį puslapi, kuriame bus siekiama skatinti diskusijas svarbiais regiono klausimais; be to, būtina „išsidiskutuoti“ su atskirų sričių specialistais, kokių konkrečių priemonių reikia imtis tam, kad spartinti Baltijos valstybių plėtrą; taip pat sieksime suorganizuoti naujas apvalaus stalo diskusijas, pavyzdžiui, su Rusijos studentais iš LSE diskutuoti tema, kaip galime kurti pasitikėjimu grįstus dvišalius santykius tarp Rusijos ir Lietuvos. „Baltijos vizijos grupės“ atstovai tikino, kad aktyvių priemonių būtina imtis kuo greičiau, nes regioną kamuoja rimtos struktūrines problemos, iš kurių šiuo metu ryškiausia – pasaulio bei regiono finansinė-ekonominė krizė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų