• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Europos Parlamentas (EP) pritarė siūlymui iš Europos Sąjungos (ES) Prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo (EGF) skirti 298 tūkst. 994 eurų paramą buvusiems „Alytaus tekstilės“ darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

(EGF pradėjo veikti pernai sausį, jį patvirtinus Europos Parlamentui ir ES Tarybai. Šis fondas remia atleistuosius iš darbo asmenis, jei atleidimas susijęs su globalizacijos padariniais. Jo parama gali būti suteikta, jei dėl globalizacijos įmonė iškelia gamybą iš ES į trečiąją šalį ir be darbo lieka ne mažiau kaip tūkstantis darbuotojų. Fondo biudžetas sudaro iki 500 mln. eurų per metus.

REKLAMA

Pernai liepą paskelbus akcinės bendrovės „Alytaus tekstilė“ bankrotą buvo atleisti 1 tūkst. 89 jos darbuotojai. Šių metų gegužės 8 d. EP komitetas atsižvelgė į tai, kad įmonę prireikė uždaryti dėl tekstilės pramonės migravimo į pigesnės darbo jėgos šalis, visų pirma – į Kiniją.

Europos Komisija, išnagrinėjusi Lietuvos prašymą, nustatė, jog „Alytaus tekstilės“ bankrotas ir jos darbuotojų atleidimas gali būti siejamas su struktūriniais tekstilės rinkos pokyčiais, nulemtais globalizacijos. Be to, Lietuvos Vyriausybė pateikė dar kelis argumentus, kodėl įmonės bankroto nebuvo galima numatyti, tarp jų – padidėjusios energijos kainos bei euro vertės sustiprėjimas JAV dolerio atžvilgiu. Tai dar labiau sumažino Lietuvoje gaminamos įmonės gaminių konkurencingumą.

Europarlamentarai sutiko su argumentu, jog įmonės uždarymas neigiamai paveikė Alytaus miesto ir visos Alytaus apskrities ekonomiką, kurios nuosmukis ir taip jaučiamas: gyventojų apskrityje mažėja sparčiau negu vidutiniškai Lietuvoje, o bendrasis vidaus produktas bei užsienio investicijos apskrityje sudaro 60-80 proc. šalies lygio. Be to, nuo 2006 m. lapkričio iki 2007 m. lapkričio nedarbas Alytaus mieste padidėjo nuo 3 iki 3,9 proc., tuo tarpu visoje Lietuvoje jis sumažėjo nuo 3,3 iki 2,9 proc. Ypač sumažėjo kvalifikuotų darbuotojų skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų