REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos diplomatas tikisi, kad Rusijos ambasadoriui užsiminus apie galimybę atnaujinti naftotiekio „Družba“ darbą, Maskva pradės oficialų dialogą dėl šio naftotiekio remonto.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikimės, kad po Rusijos ambasadoriaus pasisakymo pagaliau sulauksime oficialių Rusijos institucijų atsakymų į nekartą pateiktus Lietuvos ir Europos partnerių pasiūlymus padėti Rusijai suremontuoti „Družbą“, – BNS antradienį sakė neįvardytu norėjęs likti Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

REKLAMA

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė antradienį pareiškė, jog daugiau nei dvejus metus neveikiantis naftotiekis „Družba“ galėtų vėl veikti, jei Lietuva savomis lėšomis prisidėtų prie jo remonto. Anot rusų diplomato,

„Družbos“ klausimas yra daugiau bandomas politizuoti, nei iš tiesų yra politinis.

2006 metų gegužę Lietuvos vyriausybei sudarius sutartį su Lenkijos kompanija „PKN Orlen“ dėl Rusijos kompanijai „Yukos“ priklausančių „Mažeikių naftos“ akcijų perpirkimo to paties mėnesio 29 dieną Rusijos naftotiekių operatorius „Transneft“ informavo apie galimus naftos tiekimo sutrikimus. Po dviejų mėnesių Rusijos teritorijoje esą išsiliejus nedideliam kiekiui naftos, buvo nutrauktas naftos tiekimas Lietuvai „Družba“ naftotiekiu.

REKLAMA
REKLAMA

2007 metų vasarį Rusijos techninės standartizacijos tarnyba „Rostechnadzor“ informavo, jog „Družba“ atkarpa, kuria buvo tiekiama nafta Lietuvai, reikalauja kapitalinio remonto, o be jo tiekimas negali būti atnaujintas.

Lietuva bei Europos Sąjunga ne kartą Rusijai oficialiai siūlė pagalbą įvertinant naftotiekio būklę, tačiau Rusijos pusė į tai nereagavo. 2006-ųjų lapkritį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pažadėjo iki 2007-ųjų kovo pateikti naftotiekio remonto darbų grafiko planą, tačiau šis pažadas taip ir liko neįvykdytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija iki šiol nėra pateikusi jokios oficialios informacijos apie galimus naftos tiekimo „Družba“ naftotiekiu atnaujinimo planus.

Specialistų vertinimu, naftos tiekimas Lietuvai galėjo būti nutrauktas ir dėl politinių priežasčių. Mažeikių įmonė žaliava dabar apsirūpina brangesniu jūros keliu – per Baltijos jūroje esantį Būtingės terminalą.

Lietuva nuosekliai laikėsi pozicijos, jog naftos tiekimo „Družba“ naftotiekiu klausimas turi būti keliamas įvairiuose ES-Rusijos bendradarbiavimo formatuose. Vilniui reikalaujant šis klausimas buvo įtrauktas į derybų dėl naujos ES-Rusijos Partnerystės ir bendradarbiavimo sutarties mandato priedą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų