REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per savaitę „Brent“ naftos žaliava Londono biržoje kilo 7,33 JAV doleriais. Šiandien jos kaina siekia 101,11 JAV dolerio už barelį. Pasak „Lietuva Statoil“ Rinkodaros departamento direktorės Daivos Jokšienės, naftos žaliavos kainos augimą lėmė euro atžvilgiu susilpnėjęs doleris, taip pat JAV Kongreso pranešimas apie planuojamą 700 mlrd. JAV dolerių paramą finansų institucijoms.  

REKLAMA
REKLAMA

Žaliavos kainos kilimui įtakos turėjo ir sumažėjusios pasaulinės naftos gavybos apimtys. JAV naftos kompanijos „PetroLogistics“ teigimu, rugsėjį buvo užfiksuota, jog naftos žaliavos tiekimas iš OPEC šalių sumažėjo 800 tūkst. barelių per dieną. Manoma, kad šalys narės buvo pradėjusios mažinti naftos gavybą ir tiekimą dar iki rugsėjo 6 d. OPEC susitikimo, kurio metu buvo nuspręsta mažinti naftos gavybą 520 tūkst. barelių per dieną.

REKLAMA

Pasak „Lietuva Statoil“ Rinkodaros departamento direktorės D. Jokšienės, praėjusią savaitę rinką pasiekė keletas žinučių, galinčių turėti įtakos žaliavos kainai ateityje.  „Venesuela ir Kinija paskelbė apie savo sutarimą kartu investuoti apie 12 mlrd. dolerių į Kinijos naftos žaliavų perdirbimo rinką. Venesuela siekia padidinti naftos žaliavos eksportą į Kiniją 1 mlrd. barelių per dieną“, – teigia D. Jokšienė.

REKLAMA
REKLAMA

Rinka taip pat sulaukė pranešimo iš Rusijos – jos Energetikos ministras S. Šmatko paskelbė, jog Rusija sieks daugiau įtakos naftos žaliavos rinkoje. Ši milžiniškus energetinius išteklius valdanti valstybė, pasak ministro, plėtos naujus naftos gavybos plotus bei skelbs naftos gavybos prognozes. Ekspertų teigimu, ši informacija neturėtų ženkliai paveikti naftos žaliavos kainų artimoje ateityje, tačiau gali įtakoti jas ilgalaikėje perspektyvoje.

Roterdamo biržoje brango produktų Platts indeksai

Dėl naftos žaliavos kainos augimo Roterdamo biržoje kilo benzino ir dyzelino Platts indeksai. Per savaitę benzino Platts paaugo 51 dol., dyzelino Platts pakilo 57 dol.  Pasak D. Jokšienės, dyzelino Platts indekso augimui turėjo įtakos padidėjęs ateities sandorių skaičius šio produkto rinkoje. Produktų indeksų pokyčius taip pat galėjo lemti sumažėjusios  atsargos JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę JAV Energetikos informacijos administracija (EIA) pranešė, jog JAV naftos žaliavos ir benzino atsargos yra nukritusios iki rekordinio lygio. Tačiau, pasak institucijos ekspertų, situacija nėra kritinė, nes naftos produktų paklausa rugsėjį šalyje sumažėjo 5,3 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Atsargų lygis JAV nukrito po Rytinę jos pakrantę nusiaubusių uraganų „Gustavas“ ir „Aikas“, kurie apgadino ir nepataisomai sugriovė dalį Meksikos įlankoje esančių naftos platformų. Iki šiol naftos perdirbimo pramonės efektyvumas JAV yra tik 66,7 proc. ir tai yra žemiausias lygmuo per pastaruosius keletą metų“, – teigia D. Jokšienė.

REKLAMA

Degalinėse krito benzino ir dyzelino kaina

Lietuvos didmeninė rinka pradėjusią savaitę atspindėjo pasaulinės rinkos tendencijas. Per savaitę litras benzino Lietuvos didmeninėje rinkoje pabrango 8 ct, litras dyzelino – 11 ct, o dujų kaina sumažėjo 2 ct.

Mažmeninėje rinkoje per savaitę litras benzino ir dyzelino atpigo 5 ct,, dujų kaina nekito. Šiandien litras A 95 markės benzino „Statoil“ degalinėse kainuoja 3,78 Lt, dyzelinas – 3,88 Lt, bio benzinas E-85 – 3,33 Lt, o dujos – 2,10 Lt.

„Praėjusią savaitę mažmeninėje rinkoje degalai pigo, reaguodami į trečiosios rugsėjo savaitės kainų pasikeitimus pasaulinėje rinkoje. Šiuo metu yra sunku prognozuoti, kaip jų kaina svyruos  ateityje trumpuoju laikotarpiu, nes pasaulinė rinka yra veikiama daugelio tarpusavyje susijusių veiksnių. Šią savaitę naftos rinka ir jos dalyviai laukia žinių apie tai, kaip bus paskirstyta planuojama 700 mlrd. dolerių parama JAV ir kokį poveikį turės šis valstybės veiksmas siekiant gelbėti sunkumų patiriančias finansų institucijas“, – teigia D. Jokšienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų