REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finasta: Lietuvos ir pasaulio biržos ketvirtadienį

Į Vilniaus vertybinių popierių biržą (VVPB) po truputį sugrįžta optimizmas. OMXV indeksas sumenko tik 0,51 proc. iki 357,36 punkto ribos. Brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 13/9. Bendra VVPB apyvarta siekė 5,83 mln. litų, buvo sudaryta 878 sandoriai. Aktyviausiai prekiauta „Invaldos“ akcijomis, kurių kaina sumenko 4,29 proc., o apyvarta buvo 2,03 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar JAV biržų indeksai Dow Jones ir S&P 500 smuktelėjo atitinkamai 0,27 ir 0,20 proc., o Nasdaq pakilo 0,11 proc. Neapibrėžtumą, atsiradusį Kongresui delsiant priimti galutinį sprendimą dėl finansų rinkų gelbėjimo plano, nusvėrė žinia apie Warreno Buffetto pasiūlymą įsigyti banko „Goldman Sachs“ akcijų paketą. Be abejo, po tokios naujienos „Goldman Sachs" akcijų kaina vakar pakilo 6,4 proc., o W. Buffetto valdomos kompanijos „Berkshire Hathaway" akcijos brango 3,5 proc. Indeksą Nasdaq aukštyn timptelėjo investuotojų lūkesčiai, kad išlaidos technikos prekėms išaugs, pagalbos rinkoms planui virtus įstatymu.

REKLAMA

Daugelio Azijos regiono biržų indeksai krinta trečią dieną iš eilės. Išimtis Kinijos biržos, kur indeksas Shanghai Composite pakilo 3,64 proc. Regiono investuotojams nerimą kelia JAV prezidento G. Busho pasakyti žodžiai, kad Kongresui atmetus finansų rinkų gelbėjimo planą, šalies ekonomiką ištiktų gili ir skausminga recesija. Žemiausiai šiandien nukrito Singapūro Strait Times indeksas (-1,35 proc.). Didžiausios regione Tokijo biržos indeksas Nikkei 225 šiandien smuktelėjo 0,90 proc. Rinka neigiamai sureagavo į paskelbtus makroekonomikos duomenis ir kai kurių kompanijų ataskaitas. Pranešus apie Japonijos prekių eksporto mažėjimą, tikri vertybinių popierių rinkos autsaideriai šiandien buvo automobilių gamintojų akcijos, pvz., „Toyota Motor Corp“ pigo 2,49 proc., „Nissan Motor Co Ltd“ – 4,98 proc., o „Honda Motor Co Ltd“ – 3,79 proc.

Europoje, išskyrus Austrijos ir Danijos biržas, šiandien „žaliuoja“ visi indeksai. Aukštyn juos tempia ne tik draudimo kompanijų akcijos, bet ir po truputį kylantys farmacijos bendrovių akcijų kursai. Visgi bankų akcijos pinga, nes debatai dėl finansų rinkų gelbėjimo plano kelia susirūpinimą, kaip kreditavimo krizė paveiks ekonomiką. Prancūzijos draudimo kompanijos „AXA“ atstovui pareiškus, kad dabartinė krizė leis įmonei sustiprinti savo pozicijas rinkoje, jos akcijos pabrango 2,73 proc. Dar viena draudikė – Šveicarijos „Swiss Re“ (+1,68 proc.), pranešė, kad jos investicinis portfelis išlieka stabilus, nepaisant sumaišties rinkose. Be to, patvirtino, kad finansinių rodiklių prognozės nesikeičia, kadangi papildomi nuostolių nurašymai nebuvo tokie dideli, kaip buvo prognozuojama. Prekybos sesijos viduryje Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 buvo pakilęs 0,46 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų