REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas ir keli, solo ir ansamblis, monologas ir dialogas – šie du pradai yra tam tikra muzikinė universalija, ypač aktuali džiaze. Tarptautinis jaunųjų pianistų konkursas-festivalis “Jazz improvizacija”, organizuojamas Vilniuje dvidešimt pirmąjį kartą, Uždarymo koncertu rugsėjo 27 d. 20 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje tarytum pabrėžia tą amžiną džiazo monologo/dialogo darną ir prieštarą: pirmoje dalyje išmaudysime ovacijose džiazo solo fortepijono konkurso laureatus, antroje – pianisto ir saksofonininko duetą.

REKLAMA
REKLAMA

Kas bus tie laimingieji pagerbtieji, užlipsiantys į garbingą sceną, paaiškės tik tą pačią dieną, kai tarptautinė ne-tik-pianistų komisija – Egidijus Buožis (Lietuva), Artur Dutkiewicz (Lenkija), Édouard Ferlet (Prancūzija), Liudas Mockūnas (Lietuva) ir Vytautas Labutis (Lietuva) – paskelbs galutinį savo verdiktą. Taigi, mums gali pasisekti išgirsti bet kuriuos keturis iš devynių konkurso dalyvių: Vokietijos jaunosios džiazo scenos puošmeną (tiek muzikine, tiek fizine prasme) Laią Genc, mąslų meditatyvių, minimalistinių improvizacijų kūrėją, taip pat vokietį, Philippą Rütgersą, su pagyrimais baigusią visų pakopų mokyklas, laimėjusią visus Grand Prix ir koncertavusią visuose svarbiausiuose festivaliuose gimtajame Dnepropetrovske Olgą Diačenko, jau žinomą Lietuvos publikai spontaninių fugų kūrėją ukrainietį Jurijų Serediną, kuris šiemet prisistato naujajame amplua, taip pat antrą kartą šturmuosiantį “Jazz improvizacijos” sceną Aleksejų Nadžarovą – džiazo pianistą bei akademinį kompozitorių iš Maskvos, italų virtuozą, studijuojantį Olandijoje Antonio Tarantino, konkurso debiutantą Gediminą Gefeną, “Pieno lazerių” klavišininką ir akademinį pianistą praeityje Vytį Smolską ir/arba modernaus Lietuvos džiazo perspektyvų jaunos kartos atstovą Dimą Golovanovą...

REKLAMA

Tik vienas iš jų bus paskelbtas konkurso nugalėtoju, ir būtinai sugrįš į Lietuvą, pristatydamas savo originalią programą, kaip šiemet sugrįžta suomių pianistas Joonas Haavisto, “Jazz improvizacija 2006” nugalėtojas. Jis pasirodys drauge su Lietuvos saksofonininku Kęstučiu Vaiginiu, šio tarptautinio dueto idėja gimė jiems improvizuojant jam session. Šis projektas – abiejų muzikantų entuziastingo noro ir įkvėpimo rezultatas. Nepaisant to, kad jie nebuvo susitikę dvejus metus, programoje skambės ne taip vadinamos laisvosios improvizacijos, o autorinė programa. Melodija, harmonija, tonacija, spontaniškas pokalbis kompozicinės darnos rėmuose yra tai, kas labiausiai tikėtina jų koncerte. Tiek Kęstutis Vaiginis, tiek Joonas Haavisto yra pardavę sielas konsonansinei muzikai ir nei vienos frazės netaria instrumentu tol, kol ji negimsta mintyse – ryški, įtaigi ir melodinga.

Jeigu “Jazz improvizacijos” forume talentų koncentracija bus užtektinai tanki, o dalyviams nepritrūks entuziazmo, šių metų laimėtojo sulauksime ateityje galbūt taip pat lietuvių kompanijoje, o galbūt ir ne – džiazas yra žavus savo nežinomybėmis ir siurprizais. Beje, jų patiriame ne tik jam session metu: Uždarymo koncerte taip pat suspindės neįrašytas į programą akcentas... Lakštingala negali nečiulbėti, džiazo muzikantai, atvykdami į Lietuvą ir matydami nuostabią publiką, negali negroti. Siurprizas bus nedidelis, bet malonus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų