• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje rugsėjo 26-27 dienomis vyks seniausias Lietuvoje tarptautinis džiazo pianistų konkursas-festivalis “Jazz improvizacija 2008”. Šiemet jame dalyvaus Lietuvos, Vokietijos, Italijos, Rusijos, Ukrainos ir Suomijos jaunieji pianistai.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurso nugalėtojas paaiškės uždarymo koncerte Šv. Kotrynos bažnyčioje. Kas bus tie laimingieji pagerbtieji, užlipsiantys į sceną, paaiškės tik tą pačią dieną, kai tarptautinė komisija – Egidijus Buožis (Lietuva), Arturas Dutkiewiczius (Lenkija), Édouardas Ferlet (Prancūzija), Liudas Mockūnas (Lietuva) ir Vytautas Labutis (Lietuva) – paskelbs galutinį savo verdiktą.

REKLAMA

Žiūrovai gali išgirsti bet kuriuos keturis iš devynių konkurso dalyvių: Vokietijos jaunosios džiazo scenos puošmeną Laią Genc, mąslų meditatyvių, minimalistinių improvizacijų kūrėją, taip pat vokietį, Philippą Rütgersą, su pagyrimais baigusią visų pakopų mokyklas, laimėjusią visus Grand Prix ir koncertavusią visuose svarbiausiuose festivaliuose gimtajame Dnepropetrovske Olgą Diačenko, jau žinomą Lietuvos publikai spontaninių fugų kūrėją ukrainietį Jurijų Serediną, kuris šiemet prisistato naujajame amplua, taip pat antrą kartą šturmuosiantį “Jazz improvizacijos” sceną Aleksejų Nadžarovą – džiazo pianistą bei akademinį kompozitorių iš Maskvos, italų virtuozą, studijuojantį Olandijoje Antonio Tarantino, konkurso debiutantą Gediminą Gefeną, “Pieno lazerių” klavišininką ir akademinį pianistą praeityje Vytį Smolską ir/arba modernaus Lietuvos džiazo perspektyvų jaunos kartos atstovą Dimą Golovanovą...

Tik vienas iš jų bus paskelbtas konkurso nugalėtoju, ir sugrįš į Lietuvą, pristatydamas savo originalią programą, kaip šiemet sugrįžta suomių pianistas Joonas Haavisto, “Jazz improvizacija 2006” nugalėtojas. Jis pasirodys drauge su Lietuvos saksofonininku Kęstučiu Vaiginiu, šio tarptautinio dueto idėja gimė jiems improvizuojant jam session. Šis projektas – abiejų muzikantų entuziastingo noro ir įkvėpimo rezultatas. Nepaisant to, kad jie nebuvo susitikę dvejus metus, programoje skambės ne taip vadinamos laisvosios improvizacijos, o autorinė programa. Melodija, harmonija, tonacija, spontaniškas pokalbis kompozicinės darnos rėmuose yra tai, kas labiausiai tikėtina jų koncerte. Tiek Kęstutis Vaiginis, tiek Joonas Haavisto yra pardavę sielas konsonansinei muzikai ir nei vienos frazės netaria instrumentu tol, kol ji negimsta mintyse – ryški, įtaigi ir melodinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų