REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V tarptautinio Vilniaus teatro festivalio „Sirenos“ nenustoja viliojusios smalsių žiūrovų, norinčių išvysti naujus ir šiuolaikiškus Europos teatro reiškinius.

REKLAMA
REKLAMA

„Sirenų“ meno vadovė Audra Žukaitytė teigė, kad festivalis pristato dar niekada Lietuvoje nerodytus teatro kūrėjus. „Čia niekada nebus muziejinių vertybių. Mes jas gerbiame, bet mums įdomus toks teatras, kuris pastebi besikeičiantį pasaulį“, - sakė ji.

REKLAMA

Rugsėjo 29 ir 30 dienomis festivalis pakvies žiūrovus į dokumentinio kino ir teatro sąsajų ieškančios belgų trupės „Berlin“ kinematografinį spektaklį „Bonanza“ Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje. Paieškų centre - kadaise gyvenimu tryškusio Kolorado valstijos (JAV) kalnakasių miestelio Bonanzos, kuriame teliko septyni gyventojai, likimai ir kasdienės dramos. Teatro scenoje (ir tik joje) rodomas filmas, kuriame nėra nė vieno profesionalaus aktoriaus, pasakoja apie tai, kaip netobula žmogaus prigimtis ir rojaus kampelyje gali sukurti siaubo ir neapykantos pragarą.

REKLAMA
REKLAMA

Kruvina drama

Spalio mėnesį Nacionaliniame dramos teatre vokiečių režisūros žvaigždė Michaelis Thalheimeris ir jo trupė „Deutsches Theater“, pasitelkdami Aischilo „Orestėją“, vedžios žiūrovą iš kartos į kartą perduodamos kruvinos neapykantos ir keršto labirintais. Spektaklio veiksmas vyksta ne scenoje, o priešais ją, ant scenos krašto. Specialiai spektakliui bus pastatyta siena, imituojanti aukojimo altorių. Tikrasis altorius, išlikęs nuo antikos laikų, rodomas Berlyno Pergamo muziejuje.

„Vokietijoje šiuo metu vis dažniau statomos antikinės dramos“, - sakė Goethe‘s instituto Vilniuje direktorė Irmtraut Hubatsch. Viešoje erdvėje „kruvinai“ reklamuojamo spektaklio nevertėtų išsigąsti ir praleisti nemačiomis - tai tik dažai. Kūrybinė komanda prašė rengėjų po spektaklio parūpinti jai keletą skalbyklių, kad kitą seansą vėl galėtų pradėti švariais drabužiais. „Stenkitės nesiveržti į pirmą eilę“, - įspėjo instituto vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būti ar nebūti

Netikėtai, pasak A.Žukaitytės, šių metų festivalyje išryškėjo hamletiškoji tema „Būti ar nebūti“. Sašos Papeliajavo režisuotame Talino teatro „Von Krahl“ monospektaklyje „Hamletai“ - daugybė vienas su kitu kovojančių hamletų kalbės apie šiuolaikinį žmogų, įkalintą tarp paties susikurtų gyvenimo ir elgesio modelių. Netikėtą tėvo ir sūnaus santykių interpretaciją žada aktoriaus Juhano Ulfsako tėvo Lembito filmo ištraukos, įpintos į spektaklio vizualinį audinį. Norvegų trupės „POS Theatre Company“ spektaklis-koncertas „Ateik!“, rengiamas spalio 7 ir 8 dienomis, skirtas švedų aktoriaus Allano Edwallio atminimui. Jis vaidino Ingmaro Bergmano spektakliuose ir filmuose, taip pat Andrejaus Tarkovskio „Aukojime“. Aktorių įkūnija ir po mirties atrastas jo dainas dainuoja Oysteinas Rogeris, sukūręs pagrindinius vaidmenis norvegiškuose Oskaro Koršunovo spektakliuose.

REKLAMA

Lietuviškos sirenos

Lietuviškoji festivalio dalis prasidės spalio 9-12 dienomis įdomiausiais praėjusio sezono spektakliais: Jono Vaitkaus režisuotais „Patriotais“, Agniaus Jankevičiaus „Poliklinika“, Jūratės Paulėkaitės ir Dainiaus Gavenonio „Uždaru vakaru“, Igno Jonyno režisuotu darbu „Raiši žirgai nešuoliuoja“. Išrinktųjų auditorijai bus parodytas O.Koršunovo „Hamletas“, kurio pasaulinė premjera neseniai vyko Norvegijoje. Festivalį užbaigs Artūro Areimos „Kelias“.

Mindaugas Klusas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų