• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Aleksandras Lukašenka, pažadėjęs tautai "trejus-ketverius metus" sunkaus gyvenimo dėl Rusijos naftos ir dujų kainų šuolio, paragino anksčiau neapkenčiamus Vakarus investuoti į Baltarusijos ekonomiką ir net neprieštarauja jos perėjimui prie bendros Europos valiutos.
Minskas daugiau kaip dešimtmetį deklaravo sąjungą su Rusija, gaudamas mainais pigią naftą ir dujas. Visą tą laiką Baltarusijos santykiai su JAV ir Europos Sąjunga (ES), kurios kritikuoja ją už rinkos ir demokratinių reformų nevykdymą, buvo šaltoki.
"Jeigu Vakarų energetikos koncernai turėtų dalį Baltarusijos energetikos išteklių transportavimo sistemose, Rusija nebūtų mums tiek žiauri", - sakė A. Lukašenka, kurio žodžius ketvirtadienį citavo valstybinė informacijos agentūra "BelTA".
Pagal susitarimą su Maskva, kuriuo pasibaigė metų pradžioje naftos ir dujų karas, Rusijos "Gazprom" gaus pusę Baltarusijos dujų eksporto vamzdynų operatorės akcijų.
Baltarusija taip pat turi naftos perdirbimo gamyklų, kurios naftą gauna daugiausia iš Rusijos ir gabena ją į Europą.
A. Lukašenka, kurį Europos parlamentas ir JAV vadina "paskutiniu diktatoriumi Europoje", mano, kad išlikusi šalyje valstybinė ekonomika neturi sutrukdyti bendradarbiauti su ES pagal rinkos principus.
"Mes norėtume, kad Europos Sąjunga atvertų mūsų prekėms vidaus rinką, kad mes galėtume ten konkuruoti", - pareiškė prezidentas.
A. Lukašenka davė suprasti, kad priešingu atveju Minskas gali imtis griežtų priemonių, atsakydamas į gruodį priimtą Bendrijos sprendimą pašalinti Baltarusiją iš generalinės preferencijų sistemos, suteikiančios lengvatas besivystančioms šalims.
Pasak prezidento, šis sprendimas, kuris įsigalios per pusę metų nuo priėmimo, atsieis Minskui 300 mln. dolerių.
"Mes kompensuosime juos, padidinę Europos tranzitinių krovinių, gabenamų į Rusiją per mūsų teritoriją, transportavimo tarifus. Iš šių naujų mokesčių mes galėtume uždirbti net milijardą dolerių, bet aš nenoriu naujo konflikto su ES", - cituoja "BelTA prezidento žodžius.
Į klausimą, ar gali Baltarusija pereiti prie euro, A. Lukašenka atsakė: "Šiame gyvenime viskas įmanoma".
Būtinybės turėti bendrą valiutą su Rusija A. Lukašenka jau nebemato.
"Baltarusijos rublis stipresnis už Rusijos, mūsų infliacija du kartus mažesnė nei Rusijoje. Niekas Baltarusijoje manęs neparemtų, jeigu aš dabar atsisakyčiau mūsų valiutos", - pridūrė jis.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų