REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės S.Daukanto aikštėje įsibėgėjo statybos darbai. Planuojama, kad būsimasis šalies prezidentas jau nuo 2010-ųjų turės dvi gyvenamąsias rezidencijas: vieną Turniškėse, kitą - tiesiog pačioje Prezidentūroje, mat iš Turniškių važinėti per spūstis užtrunka, - skelbia dienraštis „Vakaro žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Nebereikės vargintis

Prezidento Valdo Adamkaus įpėdiniai turės dar geresnes sąlygas nei dabartinis ir anksčiau buvę šalies vadovai.

REKLAMA

Prezidentūros kieme jau renčiama nauja rezidencija būsimiems prezidentams. Dalis rezidencijos bus įrengta rekonstruotoje buvusioje ratinėje, kita dalis - naujai iškilsiančiame priestate. Čia bus ne tik gyvenamosios prezidentų patalpos, bet ir darbo kabinetas, patalpos įtakingiems svečiams priimti.

Prezidento rūmų pertvarkos ir priežiūros komisijos pirmininkas Romualdas Budrys tikisi, kad statybos darbai bus baigti kitų metų pradžioje, o patalpos galutinai įrengtos 2010-aisiais. Tai biudžetui kainuos apie 9 mln. litų, iš kurių 2 mln. litų jau gauti šiems metams.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar prezidentas gyvena vasaros rezidencijoje, o naujoji būtų žiemos. Turniškėse prezidentai galėtų gyventi vasarą, ilsėtis savaitgaliais, o kitu metu gyventi naujojoje rezidencijoje. Reikia vietos priimti aukštiems užsienio svečiams. Buvo atvažiavęs Švedijos karalius, o jo lygio neatitinka nei Seimo rūmai, nei viešbučiai", - paaiškino R.Budrys.

Namas, kuriame šiuo metu gyvena V.Adamkus, jam ir poniai Almai suteiktas iki gyvos galvos, tačiau dar yra rezidencija, kurioje prezidentavimo laiku turėjo gyventi Rolandas Paksas. Būtent šis pastatas ir taps šalies vadovų vasaros rezidencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikia, kad rezidencija būtų netoli darbo vietos. Nepatogu važinėti iš taip toli. Būna ir slidu, ir transporto kamščių. Vyriausybės rūmai rekonstruoti, Seimas naują salę pasistatė. Reikia ir pirmajam valstybės asmeniui sudaryti normalias darbo ir gyvenimo sąlygas", - paaiškino R.Budrys. Anot jo, planai Prezidentūros kieme įrengti rezidenciją gyvavo nuo tada, kai S.Daukanto aikštėje buvo įrengta Prezidentūra.

Latviai kuklesni

Ar kaimyninių šalių vadovai taip pat turi po dvi rezidencijas? Štai Latvijos vadovas turi tik vieną.

REKLAMA

„Mūsų prezidentas Valdis Zatleris gyvena rezidencijoje Jūrmaloje, o dirba Rygos pilyje įsikūrusioje Prezidentūroje. Į darbą važiuoti tenka daugiau nei pusvalandį. O buvusiems prezidentams suteikti butai Rygos centre", - „Vakaro žinioms" pranešė Latvijos prezidento atstovės spaudai pavaduotojas Oskaras Volfas.

Puota badmečiu

Valentinas MAZURONIS - Seimo narys:

Pavyzdžiui, JAV, Prancūzijos prezidentai turi po dvi rezidencijas. Bet man tos kalbos apie rezidencijas, prezidento lėktuvus - labai keistos. Bandome sau pritaikyti amerikietišką, prancūzišką praktiką būdama valstybė su trimis milijonais. Motyvas, kad kelis milijonus litų reikia išleisti, kad prezidentas nepatektų į transporto spūstis - labai keistas.

REKLAMA

Toks besaikis išlaidavimas per ekonominę krizę - sunkiai paaiškinamas. Valdžia ragina taupyti, o pati netaupo. Norime gyventi ne pagal galimybes, o kaip turtingos Vakarų valstybės. O tam nėra jokio poreikio. Reikia nusileisti ant žemės.

Aukšti reikalavimai

Arminas LYDEKA - Parlamentaras, protokolo žinovas:

Yra protokoliniai reikalavimai monarchų vizitams ir pirmųjų valstybės asmenų vizitams. Yra reikalavimai ir dėl apgyvendinimo, kurių normalios valstybės turi laikytis. Lietuvoje yra net keli tam tinkami viešbučiai, kur gali net monarchai gyventi. Šiuo požiūriu krizės nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai atskiros rezidencijos svečiams, deja, nėra. Jas turi dauguma valstybių, bet ne visos. Nėra tragedijos, kad Lietuva neturi. Bet būtų gerai, jei šalia naujosios prezidento rezidencijos ji būtų ir svečiams įrengta. Tačiau yra reikalavimų ir prezidento rezidencijai: kad joje būtų patalpos svečiams priimti, pokalbiams ir t. t.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų