• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji sąjunga pažadus paverčia tikrove

Rinkimų kampanijos tampa žmonių mulkinimo varžybomis. Kas daugiau pažada – tas atsiriekia didesnį valdžios kąsnį. Žaisti žmonių pasitikėjimu yra neatsakinga. Jie praranda tikėjimą valdžia ir jos gebėjimu pakeisti mūsų gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Demokratinės politikos institutas atliko tyrimą, kuris parodė – geriausiai savo pažadus vykdo socialliberalai. Tai paaiškėjo, kai ekspertai suskaičiavo, kiek programinių nuostatų bandyta įvykdyti teikiant teisės aktus. Naujoji sąjunga įgyvendino net 70 proc. rinkėjams duotų pažadų.

REKLAMA

„Prieš rinkimus dalis politikų bando pūsti pažadų burbulą. Žmonėms žadama per kelias savaites jų gyvenimą paversti rojumi. Neatsakingi pažadai tik didina žmonių nusivylimą ir nepasitikėjimą“, – tvirtino Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas.

Duotas postūmis teismų reformai

Kad socialliberalai laikosi pažadų, rodo ir per pastarąjį pusmetį padaryti jų darbai. Praėjusį pavasarį prisijungdami prie valdančiosios koalicijos, socialliberalai numatė šešis pagrindinius darbus. Visi jie jau atlikti.

REKLAMA
REKLAMA

Iki vasaros atostogų įgyvendinti numatytų darbų sąrašą užbaigė praeitą savaitę priimtos Teismų įstatymo pataisos. Jų esmė – įtvirtinta precedento teisė ir nauja bylų paskirstymo tvarka. Iki šiol bylas skirstė teismo pirmininkas, todėl kilo įtarimų neskaidrumu. Dabar bylas skirstys kompiuterinė programa.

Precedento teisė reiškia, kad priimdami sprendimus teismai turės atsižvelgti į savo arba aukštesnės instancijos teismų priimtus sprendimus. Ši sistema prisidės prie spartesnio bylų nagrinėjimo ir padės užtikrinti teisingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priimtos pataisos yra žingsnis į priekį. Tai nereiškia, kad teismų sistema išgydyta, tačiau pirmasis gydymo etapas baigtas. Akivaizdu, kad reikia spartinti teismų reformą. Teismai turi tapti pagrindine teisingumą įgyvendinančia įstaiga. Žmonės turi pasitikėti teismais“, – teigė A. Paulauskas.

Paspartinta policijos pertvarka

Naujoji sąjunga buvo numačiusi paspartinti policijos pertvarką. Šiam tikslui pasiekti socialliberalų frakcija Seime išsikvietė generalinį policijos komisarą Vizgirdą Telyčėną, kuris aiškino priežastis, dėl kurių įstrigo policijos reforma.

REKLAMA

Policijos reformai vykdyti Vyriausybė yra skyrusi pusę milijardo litų. Tačiau infliacijai pakilus iki rekordinių aukštumų, dalis reformos pinigų plaukia kasdieninėms policijos reikmėms padengti – degalams, atlyginimams.

„Griežtai pasisakome prieš tai, kad reformai numatyti pinigai būtų skiriami išgyvenimui. Brangstant degalams, kitoms išlaidoms policijai turėtų būti skiriama daugiau pinigų. Kovosime, kad reformos pinigai nebūtų „pravalgomi“. Jeigu reforma nevyks, policija nesugebės užtikrinti žmonių saugumo“, – tvirtino Naujosios sąjungos frakcijos Seime narys Alvydas Sadeckas.

REKLAMA

Naujosios sąjungos frakcija kreipėsi į Vyriausybę, reikalaudama policijai skirti daugiau lėšų, kad pinigai, numatyti reformai, nebūtų švaistomi kasdienėms reikmėms. Savo siūlymus socialliberalai išdėstė laiške, skirtame Premjerui Gediminui Kirkilui.

„Estijoje policijos reforma vykdoma jau dešimtus metus. Per šį laiką stipriai išaugo pasitikėjimas policija ir dabar jis siekia nuo 30 iki 78 proc. Tai yra lakmuso popierėlis, kuris rodo, kad mūsų kaimynai eina teisingu keliu“, – įsitikinęs socialliberalas A. Sadeckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujoji sąjunga konkrečių rezultatų pasiekė ir kovoje su korupcija. Aplinkos ministerijoje įdiegtas „vieno langelio“ principas ir internetinė statybos leidimų išdavimo sistema. Tai yra veiksmingos priemonės, užkertančios kelią kyšininkavimui.

Tėvams – mažesnis pajamų mokestis

Per trumpą buvimą valdančioje koalicijoje socialliberalai spėjo pagerinti dirbančių ir vaikus auginančių šeimų būklę. Vaikus auginantys tėvai nuo kitų metų mokės mažiau pajamų mokesčio. Siekdama sumažinti pajamų mokestį dirbantiems ir vaikus auginantiems tėvams Naujoji sąjunga prieš metus surinko 60 tūkst. gyventojų parašų.

REKLAMA

„Siekiame, kad ir dirbantys tėvai augintų daugiau vaikų. Pas mus šeimos daugiausiai skatinamos gyventi iš pašalpų. Reikia keisti situaciją – sudaryti sąlygas dirbantiems tėvams užsidirbti ir išlaikyti šeimą. Bandome suderinti gyvenimą šeimoje ir profesinę veiklą“, – tvirtino socialliberalas Gintautas Šivickas.

Priėmus įstatymo pataisas vieną vaiką auginančių tėvų pajamos padidės 7,68 lito, du vaikus auginančių – 38,40 lito, tris vaikus auginančių – 56,16 lito, keturis vaikus auginančių – 108,96 lito, penkis vaikus auginančių – 161,76 lito.

REKLAMA

Socialliberalai teigia, kad patvirtintos įstatymo pataisos yra tik dalinė pergalė. Siekiama, kad vaikus auginantiems tėvams pajamų mokestis būtų sumažintas daugiau. Naujoji sąjunga siūlo, kad vieną vaiką auginantiems tėvams dėl sumažinto pajamų mokesčio būtų pridėta 69,1 lito, du vaikus auginančių – 138,2 lito, tris vaikus auginančių – 156 litais, keturis vaikus auginančių – 208,8 lito, penkis vaikus auginančių – 261,6 lito.

“Šeimos politikoje reikia naujo požiūrio. Tai yra viena prioritetinių Naujosios sąjungos darbo sričių. Negalime laukti demografinės katastrofos. Siekiame, kad gimtų daugiau vaikų. Šeimoms pagalba reikalinga jau dabar“, – teigė A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerinant žmonių finansinę padėtį priimtas įstatymas, pagal kurį indeksuojamas darbo užmokestis ir socialinės išmokos. Pajamų indeksavimo esmė – darbo užmokestį, pensijas ir kitas socialines išmokas susieti su kainomis. Didėjant kainoms, automatiškai didinamas ir darbo užmokestis, pensijos, kitos socialinės išmokos.

„Esant tokiai didelei infliacijai, vienintelis būdas apsaugoti gyventojus nuo patiriamų nuostolių – indeksuoti jų pajamas. Tai vienintelė alternatyva, siekiant apsaugoti labiausiai socialiai pažeidžiamus gyventojus“, – tvirtino A. Paulauskas.

REKLAMA

Padidinti mokytojų atlyginimai

Socialliberalai pasiekė, kad nuo rudens mokytojų atlyginimai būtų padidinti 25 proc. Iš pradžių Seimas svarstė galimybę pedagogų atlyginimus didinti 20 proc., tačiau tai netenkino streikavusių mokytojų lūkesčių.

“Švietimas yra viena svarbiausių Naujosios sąjungos darbo krypčių. Todėl ir toliau sieksime, kad mokytojai gautų realius atlyginimus, kad būtų įtvirtintas jų statusas. Kad švietimo sistema nešlubuotų, privalome rasti bendrą kalbą su pedagogų bendruomene“, – teigė socialliberalų deleguotas švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius.

Įgyvendinusi prisijungimo prie valdančiosios koalicijos sutartyje numatytus darbus, Naujoji sąjunga dar kartą įrodė, kad pažadus dalija atsakingai. Socialliberalai ne tik rašo rinkimines programas, bet ir dirba, kad jos nuostatos būtų įgyvendintos ir prisidėtų prie kiekvieno gerovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų