• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija teigia jau įgyvendinusi pažadą išvesti savo karius iš Gruzijos, rašo BBC.

Nepaisant to, kad Maskva teigia įvykdžiusi savo pažadą išvesti karius iš Gruzijos, apie 2500 karių planuojama palikti buferinėje zonoje, kuri apims ir separatistinių respublikų, ir Gruzijos teritorijas.

REKLAMA
REKLAMA

Tbilisis tokius Rusijos veiksmus pavadino nepriimtinais. Jam pritaria ir JAV Baltieji rūmai, kurie teigia, jog kontrolės punktai ir buferinė zona tikrai nebuvo susitarimo dalis.

REKLAMA

Pasak Rusijos generolo, situacija Gruzijoje vis dar nestabili, nes Tbilisis planuoja karines operacijas.

Rusijos įrengta buferinė zona užima daug platesnes teritorijas nei ankstesnės saugumo zonos, todėl, pasak BBC žurnalisto Jonathano Marcuso, Vakarų diplomatai nerimauja dėl Maskvos bandymų sutartį interpretuoti sau naudingu būdu.

Problemą sukelia Prancūzijos prezidentui Nicola Sarkozy tarpininkaujant pasirašytos sutarties nuostata dėl „papildomų saugumo priemonių“ (additional security measures), kurias galima taikyti prie pat Pietų Osetijos (in the immediate proximity of South Ossetia).

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį Rusijos Generalinio štabo vadovo pavaduotojas Anatolijus Nogovitsinas sakė, jog daugiau nei 2500 taiką palaikysiančių karių su karinėmis mašinomis ir sraigtasparniais liks Gruzijoje. Generolas informavo apie statomus kontrolės punktus ties Pietų Osetijos ir Abchazijos sienomis.

Tačiau vadinamajai „atsakomybės zonai“ priklausys ir strateginė aviacijos bazė Senakio mieste, kuris yra už 40 kilometrų nuo Abchazijos. Per Senakio miestą eina svarbus kelias ir geležinkelis į Počio uostą Juodojoje Jūroje. Kontrolės postą Rusija žada įrengti ir prie pačio Počio uosto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Nogovitsyno, Pietų Osetijoje „atsakomybės zonai“ priklausys šios respublikos pietinė sritis bei kai kurios pagrindinio Gruzijos vakarus ir rytus jungiančio greitkelio dalys, ypač prie Shavshvebio ir Agaros kaimų. Gorio miestas į „atsakomybės zoną“ neįeis.

Rusija penktadienį taip pat paskelbė planuojanti Abchazijoje laikyti 2142 savo karius kaip dalį taikdarių pajėgų. 

Nepasitenkinimą Rusijos planais išreiškė JAV prezidentas Georgas Bushas ir jo kolega Prancūzijoje Nicola Sarkozy. Kalbėdamiesi telefonu abu prezidentai sutiko, kad Rusijos veiksmai neatitinka Maskvos ir Tbilisio pasirašytos paliaubų sutarties, kurią būtina nedelsiant įgyvendinti iki galo.

REKLAMA

„Rusija neabejotinai neįgyvendino savo įsipareigojimų. Kontrolės postų kūrimas ir buferinės zonos tikrai nėra susitarimo dalis“, - teigė Baltieji rūmai.

Ketvirtadienį Abchazijos parlamentas patvirtino oficialų kreipimąsi į Rusiją dėl nepriklausomybės pripažinimo, pranešė Rusijos tinklapis „Russia Today“.

Vyriausybei paremti Abchazijos sostinėje Sukhumyje vyko politinių partijų ir visuomeninių organizacijų demonstracijos. Vėliau akcijos dalyviai patvirtino vyriausybės kreipimąsi į Rusiją.

Pasak Abchazijos vadovo Sergėjaus Bagapšaso, praėjus savaitei po Gruzijos agresijos prieš Pietų Osetiją buvo geriausias laikas siekti nepriklausomybės pripažinimo. Visi parlamento sesijoje dalyvavę deputatai pripažino, jog abchazai ir osetinai daugiau nebegali kartu su gruzinais gyventi vienoje valstybėje.

REKLAMA

Kaip rašo „Russia Today“, per 1999 metais rengtą referendumą net 97.7 balsavusiųjų pritarė nepriklausomybės idėjai.

Anksčiau Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas žadėjo paremti abi respublikas. „Mes paremsime bet kokį žmonių norus atitinkantį abiejų respublikų statusą pagal JT chartiją ir tarptautines sutartis“, - sakė Rusijos prezidentas.

Jis taip pat pažadėjo ne tik paremti respublikų sprendimus, bet ir garantuoti jų įgyvendinimą. 

News Bridgepix nuotraukose - Rusijos kariuomenė traukiasi į Abchaziją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų