• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žolinės išvakarėse savo artimųjų akivaizdoje užgeso ilgametės Kauno valstybinio dramos teatro aktorės Onos Zališauskaitės-Kučinskienės gyvybė.

REKLAMA
REKLAMA

O. Zališauskaitė gimė ir augo Skuodo miestelio apylinkėse, Trūbakių kaime. Baigusi miestelio gimnazijos kursą ji nusprendė pasukti teatro link. Kaip tyčia, kaip mena aktorius Antanas Žekas, tuomet Telšiuose kūrėsi Žemaičių teatras, lengvai suviliojęs skuodiškę abiturientę.

REKLAMA

„Žinia, išsyk scenon Onutė nepateko – jai dar teko mokytis aktorystės gudrybių. Bet jai sekėsi. Naujais mokytojais tapo žymūs mūsų krašto kultūros ir meno žmonės: aktoriai Elena Žalinkevičaitė, Napoleonas Bernotas, Balys Lukošius, Alfas Radzevičius, rašytojas Butkų Juzė, o pagaliau žymus teatro režisierius, kaip tik už nepaklusnumą naujiems sovietiniams bosams, ištremtas į Telšius“, – sako A. Žekas.

O. Zališauskaitė ne kartą yra sakiusi, kad be teatro ji savo būties neįsivaizduoja.

„Jos sukurta jaudinančiai imli, žiūrovus pavergianti personažų kolekcija, ko gero, iki šiol džiugina senjorų ir viduriniosios kartos širdis... Be abejo, jų vaikystės teatriniai įspūdžiai glaudžiai siejasi su iškiliu aktorės Onutės Zališauskaitės sėkmingos kūrybos įvaizdžiu“, – įsitikinęs A. Žekas.

REKLAMA
REKLAMA

Po sėkmingo debiuto Barabaš vaidmenyje, I. Fodoro pjesėje „Brandos atestatas“, ji toliau sėkmingai kaupė ir brandino šūsnį naujų darbų.

Per pirmuosius penkerius metus ji sukūrė gražių ir įsimintinų vaidmenų: berniuko Kajaus – E. Švarco pasakoje „Sniego Karalienė“, Vanios – K. Simonovo dramoje „Taip ir bus“, Marikės – Žemaitės apsakyme „Petras Kurmelis“ ir kt.

1950 m. Onutė buvo pakviesta į Kauno jaunojo žiūrovo teatrą. Atmintinas yra jos suvaidintas Jaunutis – S. Čiurlionienės „Dvylika brolių juodvarniais laksčiusių“, Batuotas Katinas, to paties pavadinimo pasakoje, Jurgelis – D. Čiurlionytės „Pasakų šalis“, Gavrošas – V. Hugo „Vargdieniai“ ir t. t.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai 1959 m. į Kauno jaunojo žiūrovo teatro patalpas įsikėlė Kauno muzikinio teatro dramos trupė, ji ilgiems dešimtmečiams tapo Kauno valstybinio dramos teatro aktore.

Greta Piemenuko K. Kubilinsko „Molio Motiejuke“ ar Nykštuko Pirmadienio pasakoje „Snieguolė ir septyni nykštukai“, radosi Freken Bok A. Lindgren „Mažylyje ir Karlsone“, Kukuškina A. Ostrovskio „Pelningoje vietoje“, Magdusė B. Sruogos komedijoje „Dobilėlis penkialapis“.

Per beveik penkis dešimtmečius O. Zališauskaitė teatrų scenose suvaidino virš aštuoniasdešimties įvairių vaidmenų.

REKLAMA

A. Žeko pasakojimu, kolegos visada mėgo O. Zališauskaitę už jos „gerumą, žemaitišką principingumą, profesinį reiklumą sau ir kitiems, už gebėjimą būti tarp žmonių tyliai juos gerbiant ir mylint“.

Atsisveikinti su velione bus galima antradienį Kauno valstybinio dramos teatro palėpės salėje nuo 11 val. Urna išnešama 14 val.

Artimųjų pageidavimu, vainikų ir krepšelių nenešti. Atsisveikinimo metu bus renkamos aukos onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų