• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Simono Wiesenthalio centro vadovybė Los Andžele pirmadienį kreipėsi į šalies vadovą Valdą Adamkų, ragindama žydų bendruomenės pastatų išniekinimą vertinti kaip pačios Lietuvos įžeidimą. Prezidento atstovė spaudai sako, kad V. Adamkus išpuolį pasmerkė ne dėl šių raginimų.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipimesi į mūsų šalies vadovą pažymima, kad Lietuvos ir Vilniaus žydų bendruomenės pastatų išniekinimas naktį iš šeštadienio į sekmadienį – rugpjūčio 9 dieną – nebuvo atsitiktinis. Esą tada žydai šventė Tisha, todėl pastatų išniekintojai puikiai žinoję žydų istoriją, rašoma kreipimesi.

REKLAMA

Kreipimesi prezidentui sakoma, kad būtent dabar pats laikas pasmerkti šį išpuolį ir nusikaltimą įvertinti kaip pačios Lietuvos pažeminimą.

Prezidentas pirmadienį pasmerkė vandalizmo aktus, įvykdytus prieš būstinę, ir paragino šalies teisėtvarkos bei specialiąsias tarnybas nedelsiant išsiaiškinti šių veiksmų užsakovus ir vykdytojus.



("die Juedische" nuotr.)

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė portalui „Balsas.lt“ teigė, kad prezidentas vandalizmo aktą pasmerkė neatsižvelgdamas į jokius raginimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš apie tai (apie Wiesenthalio vadovybės kreipimąsi – aut.) nežinau. Prezidentas savo pareiškimą daro nekreipdamas dėmesio  į galimus, būsimus ar kažkokius kitokius kreipimusis. Tai yra prezidento nuomonė, jis tiesiog išreiškė savo poziciją įvykdyto vandalizmo akto atžvilgiu“, - sakė prezidento atstovė spaudai.

Prezidento išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad nuo genocido nukentėjusios tautos niekinimas nėra paprastas chuliganizmas.

„Tai – destruktyvi ir niekinga akcija, nukreipta ne tik prieš Lietuvos žydų bendruomenę, bet ir prieš Lietuvą. Pabrėžiu, kad neapykantai ir nesantaikos kurstymui nėra ir niekada nebus vietos Lietuvos visuomenėje. Neabejoju, jog šios akcijos užsakovai ir vykdytojai bus surasti ir nubausti. Tuo metu, kai Lietuvoje konsoliduojamos tolerancijos ir pagarbos žmogaus teisėms tradicijos, kai Lietuva padeda kitoms valstybėms įtvirtinti laisvę ir demokratines vertybes, tokį mūsų šalies juodinimą laikau grubia provokacija prieš Lietuvą“, - sako V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Adamkus paragino Lietuvos žmones nelikti abejingiems kurstomai neapykantai, nesvarbu, kokia forma ji yra išreiškiama.

„Tik bendromis pastangomis ir griežtai smerkdami netolerancijos kurstymus kursime saugią, atvirą ir europietišką dvidešimt pirmojo amžiaus Lietuvą“, - teigia šalies vadovas.

Vandalų išpuolį griežtai pasmerkė ir ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas. „Vadinamieji „patriotai“, paišantys antisemitinius šūkius ant sienų ar užpilantys komentarus internete rasistine frazeologija, iš tikrųjų nekenčia Lietuvos ir jai kenkia“, - sakė jis.

REKLAMA



("die Juedische" nuotr.)

Šiuo metu premjerą pavaduojantis finansų ministras Rimantas Šadžius pirmadienį paskambino Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkui Simonui Alperavičiui ir pareiškė solidarumo jausmus dėl pikto išpuolio.

Iš karto po vandalizmo akto R. Šadžius kreipėsi į policijos generalinį komisarą Vizgirdą Telyčėną, prašydamas kuo greičiau ištirti išpuolio aplinkybes ir surasti jo autorius.

Vandalizmo aktas prieš žydų bendruomenės pastatus Vilniuje ir Panevėžyje įvykdytas naktį į sekmadienį. Nežinomi vandalai naktį iš šeštadienio į sekmadienį išniekino Vilniaus centre esantį Lietuvos ir Vilniaus žydų bendruomenės pastatą.

REKLAMA

Sostinės centre esančio pastato  langai, durys, iškabos buvo apipiešti svastikomis, žydus niekinančiais užrašais, o greta jų – ir Lietuvos Gediminaičių stulpais. Pasak Policijos departamento, sekmadienį dieną buvo pastebėta, kad Panevėžyje, Ramygalos gatvėje, ant žydų bendruomenės pastato iškabos juodais dažais nupiešta svastika.



("die Juedische" nuotr.)


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų