REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Piliečių platformos ir prezidento Lecho Kaczynskio ilgai rusenantis konfliktas dar paaštrėjo. Lenkijos valdančiosios partijos nariai jau garsiai svarsto, kaip atsikratyti vis nepopuliaresnio prezidento, rašo "Lietuvos žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis per radiją pareiškė, kad jis žino apie dokumentą, kuris prieš porą metų buvo sukurtas Piliečių platformos. Jame išdėstyti galimi jo nušalinimo nuo pareigų keliai. Laidoje „Sygnaly Dnia“ L.Kaczynskis kalbėjo, kad tame dokumente jis vaizduojamas kaip didžiausias pavojus Piliečių platformai, o pats dokumentas priklauso dabartinio finansų ministro Rostowskio plunksnai. (Ministras ir Piliečių platforma šiuos teiginius griežtai neigia.) Tačiau, pasak L.Kaczynskio, jei Piliečių platformai jis esąs it krislas akyje, tai tik todėl, kad vykdo visas pareigas, kurias jam numato Konstitucija.

REKLAMA

Nušalinimas - nelengvas reikalas

Iš tiesų liberaliai nusiteikusios Vyriausybės ir nacionalistinių konservatyvių pažiūrų prezidento nuomonių skirtumai tokiais klausimais kaip Lisabonos sutarties ratifikavimas ir amerikiečių gynybinio skydo elementų dislokavimas Lenkijoje nuodija nuotaiką šalyje. Vienas Piliečių platformos parlamentaras pareiškė, kad kiekviena diena, kol L.Kaczynskis yra prezidentas, artina Lenkiją prie katastrofos. Tačiau Vyriausybės galimybės atsikratyti valstybės vadovo labai ribotos. Konstitucija nenumato apkaltos proceso.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės koalicija, kurią sudaro Piliečių platforma ir Valstiečių partija, geriausiu atveju galėtų prastumti parlamente sprendimą, kad prezidentas nevykdo Konstitucijos jam priskiriamų priedermių ir todėl turi stoti prieš teismą. Tačiau tokiam sprendimui priimti reikia dviejų trečdalių daugumos pritarimo, o tiek balsų koalicija nesurinks, net jei ją palaikys kairieji. Vienintelė valdančiųjų viltis - perbėgėliai iš opozicinės Įstatymo ir Teisingumo partijos, kuriai vadovauja prezidento brolis dvynis Jaroslawas Kaczynskis. Apžvalgininkai nurodo, kad šioje partijoje yra nemažai gana jaunų deputatų, neprieštaraujančių Europos Sąjungos reformų sutarčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų strategija

Dėl kliūčių, su kuriomis neišvengiamai susiduria Piliečių platforma siekdama teisėtais keliais atsikratyti L.Kaczynskio, politikos apžvalgininkai abejoja tokio partijos pasirinkto kelio racionalumu. Drauge jie kelia klausimą, kas suinteresuotas, kad prezidentas būtų pateikiamas kaip prieš jį pradėtos kampanijos auka. Kaip rašė dienraštis „Rzeczpospolita“, remdamasis Piliečių platformos frakcijos šaltiniu parlamente, valdantieji ketina griebtis kitos strategijos: užmėtyti parlamentą įstatymų projektais, kuriuos, galima spėti, prezidentas blokuos. Šitaip visuomenės akyse įsitvirtintų nuomonė, kad L.Kaczynskis yra žmogus, kuris nuolat kliudo, ir jo populiarumas mažėtų. O jis ir dabar jau labai menkas. Apklausos rodo, kad neigiamai jo darbą vertina du trečdaliai lenkų. Beveik pusė jų pasisako už tai, kad Lisabonos sutartis būtų ratifikuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų