REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo rinkimų alsavimas tampa vis labiau juntamas. Šios savaitės pirmadienį pasirodęs savaitraštis „Veidas“ (2008-08-04, Nr.31) tai tik patvirtino. Skiltyje „Redaktoriaus laiškas“ skelbiama, kad „iki Seimo rinkimų liko vos du mėnesiai“. Ten pat primenama, jog „normaliose šalyse, tarkime, Vokietijoje ar Didžiojoje Britanijoje partijos savo rinkimų programas pristato iki rinkimų likus mažiausiai devyniems mėnesiams“. Pradžioje viskas parašyta labai teisingai. Pamąsčiau, kad Socialdemokratų sąjunga būtent taip ir elgėsi.

REKLAMA
REKLAMA

2007 m. gruodžio 15 d. konferencijoje buvo pristatyti programos metmenys, o 2008 m. balandžio 5 d. LSDS taryboje programos projektas. Kadangi Socialdemokratų sąjunga turi „blogą“ įprotį informuoti visą žiniasklaidą (taip pat ir savaitraštį „Veidas“) apie LSDS renginius ir juose priimtus dokumentus, minėtomis datomis savaitraščiui informacija apie programinius dalykus buvo suteikta. Smulkiai nedetalizuosiu tolesnės LSDS rinkimų programos eigos, tačiau ji buvo pristatoma profsąjungoms, visuomeninėms organizacijoms ir kt. Tai yra bent jau dalinai praėjo normalių šalių rinkimų programų procedūras.

REKLAMA

Toliau verčiant savaitraščio puslapius randu publikaciją „Politinės partijos rinkimams dar nepasirengusios“, kur būtent plačiau kalbama apie partijų programas. Čia surandu ir labai teisingą vieno politologo tvirtinimą, kad „politinė programa – tarsi statybų projektas, be kurio negalima žengti žingsnio į priekį. Pradėdama kampaniją partija turėtų pristatyti ir savo programą“. Ši publikacija užbaigiama teiginiu, jog „Veidas“ jau nuo gegužės mėnesio beldėsi į visų partijų duris ir tuomet visur buvo žadama, kad iki liepos vidurio programos bus parengtos. Likome apgauti, bet nepykstame. Mūsų ekspertai vertins tai, ką turime“.

REKLAMA
REKLAMA

Tenka pastebėti, jog Socialdemokratų sąjungos durys minimą gegužės mėnesį buvo ypač plačiai atvertos visiems piliečiams, nes vyko parašų rinkimo akcija dėl referendumo. Taigi, net belstis nereikėjo. Priešingai, mes beldėmės, taip pat ir „Veidui“, siūlydami: „imkite mūsų programos projektą ir skaitykite“. Tačiau vis vien likome „Veido“ apgauti. Dėl savęs galime nepykti. Tiesiog dalis žiniasklaidos sukūrė kenksmingą sistemą – koneveikti partijas, Seimą, politinę partinę sistemą ir vis tiek matyti ir kalbėti tik apie tas pačias seimines partijas arba dar kelias, pasirinktas dūrio metodu. Tačiau kuo nusikalto rinkėjai, Lietuvos piliečiai, kad taip yra klaidinami?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia pat, prie minėtos publikacijos cituojami užsienio šalių ambasadų Lietuvoje atstovai. Švedijos ambasadorės Malin Karre nuomone „Svarbiausia Švedijos politinių partijų vertybė yra ideologija, kuriai jos atstovauja ir kurią puikiai žino piliečiai“. LSDS jau daug metų principingai kovoja už tai, kad ir Lietuvos partijos pirmiausia vadovautųsi ideologinėmis pamatinėmis politikos vertybėmis, rinkimuose konkuruotų idėjomis ir programomis, o ne reklamai skirtų pinigų kiekiu. Tačiau „Veidas“ komentarą vis vien baigia retoriškai: „Kur ideologijos ieškoti Lietuvoje, jei rengdamos rinkimų programas partijos dairosi viena į kitą, taip ir lieka neaišku“. Belieka savaitraščiui tik patarti dar taip neseniai jo paties reklamuotu lozungu – „Žvelk giliau“. Ir pridurti, jog tas pats „Veidas“ su dalimi kitos žiniasklaidos savo dvigubais standartais ir dvigubu požiūriu į partijas (vienas, kurioms ideologija ir programa yra vertybė, priskyrė, deja, paraštinėms (marginalinėms), kitas, kurioms tai nesvarbu – elitinėms (pinigingoms)) taip pat prisidėjo prie šios ydingos sistemos kūrimo, nuo kurios labiausiai kenčia eilinis Lietuvos pilietis. Minima publikacija tik dar kartą tai patvirtina.

REKLAMA

Beje, joje yra politologo teiginys, jog „Partijos Lietuvoje finansuojamos iš valstybės biudžeto, tad piliečiai privalo reikalauti, kad jos parengtų bent jau normalias programas, projektus“. Sutinku, bet privalau ir patikslinti, nes, pavyzdžiui, Socialdemokratų sąjunga iš valstybės biudžeto negauna nė cento. Tačiau partijų finansavimas – tai jau kita tema.

Arvydas Akstinavičius, Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų