• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grenlandija - viena iš geriausių vietų pasaulyje stebėti dėl klimato kaitos atsirandančius aplinkos pokyčius, Thomas L. Friedmanas teigia JAV dienraštyje „The New York Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausioje pasaulio saloje yra daug ledo, gyvena tik 55 000 žmonių ir beveik nėra pramonės. Dėl geografinės padėties Grenlandijoje galima fiksuoti globalinių atmosferos ir vandenyno pokyčių įtaką. Jei kas nors svarbaus nutinka Kinijoje ar Brazilijoje, tai pasireiškia ir Grenlandijoje.

REKLAMA

Pasak autoriaus, nors apie klimato kaitą pateikiama daugybė faktų ir skaičių, jie visi telpa į tris frazes.

Pirmoji frazė: „Prieš keletą metų...“. Prieš keletą metų šunų velkamomis rogėmis žiemą buvo galima nučiuožti į už 40 mylių nuo Grenlandijos esančią Disko salą. Tačiau dabar tai - nebeįmanoma. Dėl kylančios temperatūros žiemą nebesusidaro ledas. Salos gyventojai roges gali išmesti.

2007 metais Grenlandijoje ledo ištirpo 10 procentų daugiau nei ankstesniais metais. Tuo tarpu nuo 1979 iki 2007 metų šis didėjimas sudarė 30 procentų. Grenlandija dabar per metus praranda apie 200 kubinių kilometrų ledo. Tai daug daugiau ledo nei iš viso yra Alpių kalnuose.

REKLAMA
REKLAMA

Antroji frazė: „Aš niekada anksčiau to nemačiau...“. Vidury žiemos - gruodžio ir sausio mėnesį lijo Grenlandijos Ilulissato mieste, nors jis yra ties šiaurės poliariniu ratu. Čia neturėtų lyti. Jei kas nors gyventojams būtų pasakęs, kad jų mieste per 2007 metų Kalėdas lis, jis būtų buvęs paprasčiausia išjuoktas. O šiandien lietus žiemą yra realybė.

Trečioji frazė: „Įprastai... tačiau dabar aš tuo nesu tikras“. Klimato reiškiniai taip greitai keičiasi, kad dalis senųjų Grenlandijos gyventojų gyvenimiškų žinių apie aplinką tapo bevertėmis. Ten, kur anksčiau buvo upė - sausa. Sniego kepurės, kuri padengdavo šalia esančius kalnus - nebėra. Ten, kur anksčiau prasidėjus medžioklės sezonui visada būdavo elnių - tuščia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei iki šiol su klimato kaita daugiau susidurdavome televizorių ekranuose, laikraščiuose ar internete, autorius perspėja, kad jos rezultatus pajusime ir asmeniškai, pavyzdžiui, per didesnes sąskaitas. Padaugėjus sausrų gali brangti vanduo, pradėjus riboti dabartinio kuro naudojimą - energija, o dėl stichinių nelaimių - draudimas.



News Bridgepix nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų