• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Džiaugsmo kilogramais nepasversi, bet jei galėtume, matyt, susidarytų ne vienas kilogramas“, - sako Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius. Žmogus, pateikęs teismui beprecedentį, rekordinio dydžio ieškinį prieš suplanuotas masines statybas auksinėje Lietuvos vietoje - Trakų rajone, rašo penktadienio „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Trims R.Jancevičiaus vadovaujamoms prokurorėms, regis, pavyko užkirsti tam kelią ir sutramdyti pasipelnyti siekusį klaną, kuriame buvo ir nusikalstamo pasaulio autoritetai, valdžios bei teisėsaugos veikėjai, žinomi verslininkai.

REKLAMA

Galutinis verdiktas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino Trakų rajono tarybos sprendimą, kuriuo Trakų nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamam Stanislovui Narkevičiui buvo leista rengti žemės sklypo detalųjį planą, skaidyti sklypą į mažesnius ir keisti jo paskirtį - kad būtų galima statyti gyvenamuosius namus.

Teismas patvirtino tai, ką teigė ieškinį pateikę ir viešąjį interesą gynę prokurorai: Trakų rajono savivaldybė neturėjo teisės išduoti leidimų detaliesiems planams rengti, nes nebuvo parengusi ir patvirtinusi bendrojo plano. Verdiktas neskundžiamas.

Teismas atsižvelgė į tai, kad ginčijami sklypai gali patekti į planuojamos Trakų istorinio nacionalinio parko buferinės apsaugos zonos teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisininkų, lygiai tokia pat atomazga laukia ir analogiškų bylų.  Prokurorai teismo prašo panaikinti net 136 sprendimus, kuriais leista rengti 169 žemės sklypų detaliuosius planus.

Grasinimai realybe nevirto

- Kaip vertinate verdiktą? - paklausė „Respublika“ ką tik iš atostogų grįžusio vyr. prokuroro R.Jancevičiaus.

- Švelniai tariant, tai neturintis precedento pareiškimas, liečiantis nemažai žmonių. Tai nėra eilinė byla, sprendimas nebuvo paprastas ir lengvas. Tai patvirtino ir teismas, nes priešingu atveju bylą turbūt būtų nagrinėjusi įprasta trijų, o ne išplėstinė penkių teisėjų kolegija.

Sakykime, pirmąjį žingsnį laimėjome. Teismo sprendimas prokurorą tenkina. Manau, ne tik prokurorą, bet ir gana didelę dalį visuomenės. Bet jis, aišku, nuliūdino antrąją pusę. Noriu pabrėžti, kad prokuroras niekada nebuvo prieš plėtrą, statybas. Prokuroras yra prieš nustatytos tvarkos, įstatymų pažeidimus. Jis visada prieš tai stojo ir stos - kaip ir šįkart.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kai kreipėtės į teismą, būta spaudimo. Tuometinis Trakų meras Vytautas Petkevičius net grasino piketais, žadėjo atvežti ir išleisti po jūsų langais protestuojančius trakiškius.

- Mes prie tokių dalykų pripratę. Nieko nuostabaus. Matyt, ir pats vertinimas, pavyzdžiui, elektroninėje erdvėje, bus nevienareikšmis.  Kažkas kaltins tuos pačius prokurorus. Bylą nagrinėjant jokių panašių veiksmų nebuvo. Visas ginčas vyko išimtinai tik teisinėje erdvėje.

Spėjo pačiu laiku

- Ar nemanote, kad jau įsigijote ir dar įsigysite daug priešų?

- Netikiu. Nebijau. Jei ir bus - tegul būna. Kažkas iš garsių filosofų yra pasakęs: melas atjoja raitas, tiesa ateina pėsčia. Taigi ne visada raitininkas yra teisus.

Mus džiugina tai, kad spėjome viską padaryti laiku. Sugebėjome pastatyti užkardą „pasirengimo rengimo“ stadijoje ir nelaukėme tokių padarinių, kokius, pavyzdžiui, šiandien matome pajūryje. Žala ir žmonėms, ir valstybei, ir visuomenei yra minimizuota.

REKLAMA

- Ko gero, net antra pusė turėtų džiaugtis. Būtų pastatę žmonės namus, paskui juos būtų tekę griauti.

- Gerai, kad jie nebuvo pastatyti. Aš tik norėčiau pabrėžti, kad šiuo konkrečiu atveju prokuroras nesikėsino į nuosavybę, į žemę, kurią jie turi. Jie ją turėjo ir turės. Jie apskritai nenusižengė įstatymams, nei ką savavališkai pasistatė. Jie rengė dokumentus, remdamiesi savivaldybės priimtais sprendimais. Savotiškai tų žmonių man net gaila. Štai čia atsiranda bent jau moralinė savivaldybės pareigūnų atsakomybė. Pavardžių nevardysiu, bet kai kurie iš jų, mano žiniomis, iki rudens patys susidurs su teismais - bet jau ne administraciniais.

REKLAMA

Prokurorės padarė karjerą

- Vis dėlto sunku patikėti, kad tie asmenys savivaldybės leidimus gavo visiškai atsitiktinai.

- Matyt, mano amžius nebe tas, kad tikėčiau pasakomis. Vargu ar visi tie žmonės vienu metu ėjo centrine Trakų gatve, visus juos ruporu pasikvietė į savivaldybę ir pasiūlė tą variantą, kurį šiandien nagrinėjame. Visgi kartoju, kad kalti - ne jie.

- Prieš metus žadėjote, kad trys prieš šį klaną stojusios prokurorės - Deimantė Nikitinienė, Ilona Čirgelienė ir Irma Zaikienė - kausis kaip liūtai. Regis, joms pavyko?

- Taip. Nuostabios prokurorės, puikiai atliko savo darbą. Beje, dvi pirmosios šiandien jau dirba Generalinėje prokuratūroje. Tai įrodo, kad buvo pasirinkti kokie? Aukščiausios prabos prokurorai.

Tomas BERŽINSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų