• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose būrys kalinių užpuolė ir sumušė prižiūrėtoją. Profsąjungos atstovai teigia, kad įstaigos vadovybė į šį incidentą pažiūrėjo pro pirštus. Izoliatoriaus vadovas teigia, kad sureaguota griežtai, rašoma penktadienio "Respublikoje".

REKLAMA
REKLAMA

Iki sąmonės netekimo

Nepilnamečiai prižiūrėtoją užpuolė sekmadienį apie 11 val., kai jis stebėjo jų elgesį miegamosiose patalpose. Pareigūnas „Respublikai“ pasakojo, kad kaliniai griebė jį už rankų, galvos, pargriovė.

REKLAMA

„Gavau kelis smūgius, krisdamas keliskart smogiau pats, bet jėgos buvo nelygios. Išsikviesti pagalbos per raciją negalėjau, nes ji buvo išsiderinusi. Paskui praradau sąmonę“, - teigė pareigūnas.

Lietuvos pataisos įstaigų profesinės sąjungos (LPĮPS) žiniomis, įvykus incidentui nebuvo imtasi jokių veiksmų nustatant aplinkybes ir mušeikas, tris iš kurių pareigūnas atpažino. Pasak profsąjungos, nors pareigūnas skundėsi stipriais skausmais, įstaigos felčeriui skyrus antidepresantų jam liepta dirbti toliau.

REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungos teigimu, prižiūrėtojas nusiųstas į drausmės izoliatorių, kuriame sėdėjo jo skriaudikai. Esą vyras iki pamainos pabaigos buvo priverstas klausytis patyčių. Kitą dieną pareigūnas kreipėsi į Ukmergės medikus. Pasak jo, šie nustatė sumušimus, įtaria kaklo slankstelio lūžį.

LPĮPS atstovų teigimu, tai jau nebe pirmas panašaus pobūdžio įvykis įstaigoje.

Užpuolė dėl cigarečių

Izoliatoriaus direktorius Jonas Grosas vakar „Respublikai“ teigė, kad nepilnamečiai puolė prižiūrėtoją pamatę jo kišenėje cigaretes. Pagal galiojančią tvarką šioje įstaigoje laikomiems nuteistiesiems jų turėti draudžiama. „Esame įspėję saviškius, kad darbo metu cigarečių nesinešiotų“, - sakė vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak J.Groso, paaiškinime, rašytame po įvykio, prižiūrėtojas tvirtina, kad nieko blogo nenutiko ir jis gali tęsti tarnybą. Rytą direktorius tvirtino pasikvietęs pareigūną pas save, šis darsyk užtikrinęs, kad nieko ypatingo neįvyko. Direktorius neneigė, kad prižiūrėtojas buvo perkeltas budėti kitur, bet tvirtino, kad toje vietoje nebuvo jo skriaudikų.

„Mes reagavome iš karto: buvo rikiuotė, parodė tuos vaikus, kurie puolė, mes iškart juos uždarėme dešimčiai parų į drausmės izoliatorių. Tokia tvarka - jei kas pareigūną užpuola ar bent įžeidžia, iškart sodiname dešimčiai parų. Dar to betrūko, kad nuteistieji pradėtų pareigūnus skriausti. O ryte prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą“, - kalbėjo J.Grosas.

Beveik trejus metus izoliatoriuje dirbantis J.Grosas užtikrino, kad toks atvejis izoliatoriuje pirmasis. „Administracija sakė, kad ir anksčiau tokių nebuvo“, - teigė direktorius. Jo žodžiais, prižiūrėtoją užpuolę nepilnamečiai, sėdintys įstaigoje už vagystes, chuliganizmą, gailisi dėl savo elgesio.

REKLAMA

Tado Cijūnaičio, Lietuvos pataisos įstaigų profesinės sąjungos vadovo, komentaras:

Pasirodžius Ukmergės medikų išvadoms tenka suabejoti, ar izoliatoriuje pareigūno apžiūra buvo atlikta išsamiai ir ar išvada, kad pareigūnas gali tęsti tarnybą, yra pagrįsta. Sumušimo dieną budėjo direktorius. Pagal įstatymus jis turėjo pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau jis pradėtas tik tada, kai pareigūnas baigė pamainą ir kreipėsi į LPĮPS. Dar vienas dalykas: kai panaudojamos specialiosios priemonės prieš nuteistąjį, jis vėliau dėl galimų sužalojimų yra privalomai apžiūrimas mediko. Akivaizdu, kad jeigu rūpinamasi nuteistųjų sveikata, tai darbuotojų saugumas ir sveikata turėtų būti ne mažiau svarbūs. Deja, įstaigos vadovybės žvelgimas pro pirštus į darbuotojų užpuolimus kelia susirūpinimą ir abejonių dėl pareigūnų saugumo joje.

Tomas Beržinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų