REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį atmetė prezidento Valdo Adamkaus veto Minimaliojo darbo užmokesčio dydžių, socialinės apsaugos išmokų ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio indeksavimo įstatymui, kurį šalies vadovas buvo grąžinęs pakartotinai svarstyti. Už tai balsavo 79, prieš – 2, susilaikė – 3 parlamentarai. 

REKLAMA
REKLAMA

Seimo priimtu įstatymu valstybė įsipareigoja indeksuoti minimalų valandinį atlygį ir minimalią mėnesinę algą, socialinės apsaugos išmokų atskaitos rodiklius, bazinį bausmių ir nuobaudų dydį bei pareigūnų ir karių valstybines pensijas, jeigu indeksavimo apskaitos laikotarpio vidutinis metinis vartotojų kainų padidėjimas viršija 3 procentus. Tokiu būdu įstatymu siekiama visiškai arba iš dalies kompensuoti dėl vartotojų kainų padidėjimo prarastas gyventojų pajamas.

REKLAMA

Vakar nutarta grąžintą įstatymą svarstyti iš naujo. Už tai pasisakė 41 parlamentaras, o 8 siūlė laikyti jį nepriimtu.



Prezidentas siūlo nedidinti infliacijos

Prezidento dekrete pabrėžiama, kad „toks teisinis reguliavimas lemtų ekonominei situacijai neadekvačių lūkesčių formavimąsi ir dar didesnį infliacijos augimą bei prieštarautų Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintai infliacijos valdymo programai, kurioje, kaip vienas iš infliacijos valdymo uždavinių, yra numatytas Vyriausybės įsipareigojimas automatiškai neindeksuoti darbo užmokesčio pagal praėjusio laikotarpio infliacijos rodiklius.

Be to, įstatyme numatytas darbo užmokesčio automatiškas indeksavimas brangintų darbo jėgą net ir galimo ekonominio nuosmukio metu, jei jis sutaptų su kainų didėjimu, ir šitaip didintų nedarbą bei mažintų Lietuvos ekonomikos lankstumą ir konkurencingumą.“



Įtikino ne visus parlamentarus

REKLAMA
REKLAMA

Valdančios Liberalų ir centro partijos atstovas, Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas portalui „Balsas.lt“ teigė, kad jo neįtikino V. Adamkaus interpretacija. „Pasiskaičius aiškinamąjį raštą išvis atrodo, kad jį rengę patarėjai buvo skaitę kokį nors kitą įstatymą. Čia juk pirmas atvejis, kai politikai patys atiduoda indeksavimo mechanizmą iš savo kompetencijos. Nustatomas aiškus mechanizmas, su aiškiu reglamentu ir bus indeksuojama nepriklausomai nuo politinės valios. Ir dabar yra faktiškai indeksuojama, tačiau daroma tai selektyviai, pagal tai, kaip nori politikai“, - argumentavo Algis Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis stebėjosi, kodėl V. Adamkus nepateikė įstatymo pataisų, jei jis kažkuo netinkamas. Pasak liberalcentristo, šioje srityje kaip tik reikalinga tvarka, kurios dabar nėra.

Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) atstovaujantis Justinas Karosas irgi sakė nepritarsiąs prezidento veto. Į klausimą, ar toks indeksavimas tikrai nepaskatins infliacijos procesų, J. Karosas atsakė: „Na, gal kažkiek“.

Prezidento pozicijai bendru sutarimu nepritarė Socialinių reikalų ir darbo komitetas, o vieno balso persvara prieš veto pasisakė ir Ekonomikos komitetas, kurio pirmininkė socialdemokratė Birutė Vėsaitė teigė, jog šalies vadovo pozicija atitinka patarlę: „Sotus alkano neatjaučia“.

Tuo tarpu neparlamentinės Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDS) pirmininkas Arvydas Akstinavičius vadino šią iniciatyvą rinkiminiu populizmu. „Svarbiausia sąlyga, jei norima, kad indeksavimas būtų socialiai efektyvus - pirmiausia turi būti įvesti gyventojų pajamų progresiniai mokesčiai. Dabar vėl vežimas statomas prieš arklį", - piktinosi A. Akstinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų