• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 2 d. Varšuvos Karalių rūmuose buvo iškilmingai atidaryta Vilniaus Arkikatedros lobyno paroda. Atidaryme dalyvavo Lietuvos Seimo Pirmininko Česlovo Juršėno vadovaujama Lietuvos Respublikos Seimo delegacija, Lietuvos Kardinolas J. E. Audrys Juozas Bačkis, Lenkijos Seimo Pirmininkas ir parodos globėjas Bronislawas Komorowskis, Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius, Lenkijos vyriausybės, diplomatinio korpuso atstovai, meno ir kultūros veikėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Parodos atidarymo metu kalbėjęs Lietuvos Seimo pirmininkas Č. Juršėnas akcentavo, kad „ši kolekcija yra mūsų valstybių šlovės ir nuopuolio metų, suiručių ir dviejų pasaulinių karų liudininkė bei nukentėjusioji. Šiandien eksponuojamos sakralinės vertybės ir dabar aktyviai veikia – laimina mūsų šalių žingsnius XXI a. kryžkelėse, primena, kad turime kuo didžiuotis ir ką ginti nuo tautų savitumą eroduojančio globalizmo.“

REKLAMA

Kardinolas A. J. Bačkis pažymėjo, kad ilgus metus Bažnyčia buvo svarbiausia kultūros vertybių globėja. Kalbėdamas apie tai, kad Vilniaus Arkikatedros lobynas pirmąkart eksponuojamas užsienyje, kardinolas pabrėžė, jog „labai prasminga, kad būtent Lenkijos muziejininkai suteikė progą jį parodyti platesniam meno ir istorijos mylėtojų ratui. Didžioji dalis šių vertybių mūsų dienas pasiekė iš tų laikų, kai dvi karališkos tautos, lietuviai ir lenkai, gyveno bendroje dvinarėje valstybėje. Šiandien mūsų tautos, besigydydamos istorines žaizdas, vėl siekia broliško sutarimo globalaus pasaulio iššūkių akivaizdoje“, – kalbėjo Lietuvos kardinolas.

REKLAMA
REKLAMA

Parodos globėjas, Lenkijos Seimo pirmininkas B. Komorowskis pažymėjo, jog ši paroda – ne tik materialinės vertybės, tai labai svarbus tradicijų lobynas, ženklas, išlikęs mūsų tautoms iš praeities. „Arkikatedros lobyno išsaugojimas tuo metu, kai griuvo visas pasaulis, – tai likimo ranka, simbolis, kuris turi tarnauti ateičiai“.

Parodą surengė Vilniaus arkivyskupija, Varšuvos Karalių rūmų muziejus, bendradarbiaujant su Lietuvos ambasada Lenkijoje. Vilniaus arkikatedros lobyno eksponatai taip pat bus parodyti Krokuvos Vavelio pilyje.

Lenkija tapo pirmąja užsienio valstybe, kurioje rodoma Vilniaus Arkikatedros lobyno ekspozicija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų