• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis transporto priemonių technines apžiūras vykdančių įmonių iki kitų metų pabaigos ketina visiškai kompiuterizuoti kontrolierių darbo vietas visose šalies techninės patikros stotyse. Taip siekiama užkirsti kelią galbūt nesąžiningiems kontrolierių veiksmams, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji sistema ne tik automatiškai nustatytų eiliškumą ar kuriam kontrolieriui tikrinti konkrečią transporto priemonę, bet ir pati spręstų, ar išduoti techninės apžiūros (TA) lipduką. Techniškai netvarkingos transporto priemonės savininkas nebegalėtų bandyti laimės net ir nuvykęs į kito miesto techninių apžiūrų centrą, nes jo apsilankymo bet kurioje šalies TA stotyje faktas jau būtų užfiksuotas duomenų bazėje.

REKLAMA

Spręs kompiuteris

Pasak asociacijos prezidento Antano Daduko, duomenims iš TA stočių apie apžiūrimus automobilius patekus į bendrą informacinę sistemą bus visiškai minimizuotas žmogiškasis veiksnys ir pati sistema spręs, kam išduoti TA lipukus be kontrolieriaus įsikišimo. Kartu į sistemą pateks visi duomenys iš „Regitros“ ir draudikų biuro, tad vairuotojams nebereikės vežiotis draudimo poliso, nes ir ši informacija jau bus duomenų bazėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Įgyvendinus šiuos ambicingus užmojus, Lietuva taptų viena pirmųjų tarp Europos valstybių, įgyvendinusi tokį projektą, nes bendros TA duomenų bazės neturi nei Švedija, nei Danija ir net Vokietija“, - pabrėžė A.Dadukas.

Beje, šiose šalyse, nepaisant gerokai jaunesnio amžiaus negu Lietuvoje automobilių parko, techninės apžiūros privalomos kur kas dažniau. Čia senesni nei penkerių metų automobiliai į technines patikras privalo vykti kas metai.

Stebi vaizdo kameros

Šiuo metu šešiose Alytaus, Marijampolės ir Tauragės TA stotyse informacinės sistemos sujungtos į bendrą duomenų bazę. Netrukus, jau šį mėnesį, prie šios sistemos prisijungs Šiaulių ir Telšių TA stotys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose Alytaus, Druskininkų, Lazdijų, Prienų ir Varėnos TA stotyse jau žengtas žingsnis viešumo link. Šiose stotyse veikia interneto vaizdo kameros, tad atidarius interneto puslapį galima stebėti TA vykstantį procesą. Netolimoje ateityje kiekvienoje TA bus įdiegta bendra informacinė sistema, transliuosianti vaizdą ne tik iš stoties vidaus, bet ir iš jos prieigų. Tad susiruošus vykti į techninę patikrą, net nepaskambinus telefonu, kompiuteryje bus galima išvysti realią situaciją konkrečioje stotyje ir pamačius, kad šiuo metu yra daug laukiančių automobilių, bus galima pakoreguoti atvykimo laiką ar pasirinkti kitą TA stotį.

REKLAMA

Lietuvoje transporto priemonių techninių apžiūrų vykdymo funkcijos patikėtos dešimčiai privačių įmonių. Jos buvo atrinktos konkurso būdu ir sertifikuotos šiai veiklai. TA įmonėms priklausančių techninės patikros stočių tinklas šalyje išplėtotas taip, kad atstumas iš bet kurios vietovės iki artimiausio techninės apžiūros centro neviršytų 30 kilometrų.

Rytas Mažuolis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų